Hlavní obsah

Pyramids spojují free jazz s africkou tradicí

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V pražském Paláci Akropolis vystoupí v pátek americká skupina Pyramids, která v sedmdesátých letech spojovala free jazz s africkou hudbou. Po čtyřiceti letech se její protagonisté opět sešli a koncertují.

Článek

Pyramids dali dohromady tři černošští hudebníci odchovaní free jazzem Alberta Aylera: saxofonista Idris Ackamor, flétnistka Margo Simmondsová, kontrabasista Kimathi Asante. Podobně jako jejich souputník z Art Ensemble Of Chicago se snažili objevit své africké kořeny. Šli však mnohem dále než ostatní.

Po hostování v Amsterdamu a návštěvě pařížských jazzklubů se vydali do Etiopie a do Ghany, kde hráli s královskými bubeníky. Poté zamířili do Keni, kde studovali hudbu Kikujů a Masajů.

Pyramids po návratu natočili tři alba, která byla doceněna až po letech, kdy se world music stala fenoménem.

V roce 2007 saxofonista Idris Ackamor a percussionisté Kenneth Nash a Bradie Speller spolu s basisty Kimathim Asantem a Kashem Killionem soubor obnovili.

I když je v jeho pojetí patrné hodně z africké hravosti a spontaneity, současně odkazuje na rané výboje Ornette Colemana a Johna Coltranea, kteří také pracovali se zdvojenými obsazeními, jako je tomu v tomto případě s rytmikou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám