Hlavní obsah

Pražská výstava Neprávem zapomenuti o Lvu Šímákovi a Arnoštu Paderlíkovi

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod názvem Neprávem zapomenuti je v pražské Galerii Art na Staroměstském náměstí připomenuta tvorba malířů Lva Šimáka (1896–1989) a Arnošta Paderlíka (1919–1999).

Článek

Šimák mezi dvěma válkami stál společně s Rabasem a Radou v čele Umělecké besedy. Vystavené akvarely připomenou jeho umělecké kořeny: kmotrem mu byl kdysi Mikoláš Aleš a od něj Šimák převzal zájem o žánrové příběhy zachycené se zvláštním kouzlem jisté hravé bezděčnosti.

Paderlík vstoupil do výtvarného dění jako člen expresionistické skupiny Sedm v říjnu. Výstava nabízí jeho lavírované kresby svůdných dívčích aktů, které dělal na přelomu 60. a 70. let a patří k tomu nejlepšímu z jeho výtvarného odkazu.

Výstava potrvá do 9. listopadu a katalog k ní připravil historik umění František Dvořák.

Reklama

Související témata:

Související články

V Berlíně se na umění stojí fronty

Výstava italského renesančního portrétu, kterou pořádá berlínské Bode Museum a newyorské Metropolitní muzeum, je úžasná a oprávněně na ni stojí fronty diváků.

Osudový pražský pobyt malíře Oskara Kokoschky

Dějiny moderního umění si nelze představit bez rakouského malíře Oskara Kokoschky (1886–1980), jednoho z nejvýraznějších expresionistů. Je dobře známo, že část...

Výběr článků

Načítám