Hlavní obsah

Charles Lloyd si s mladíky rozumí

Právo, Vladimír Říha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Festival Struny podzimu pokračoval v neděli koncertem amerického jazzmana Charlese Lloyda. Třiasedmdesátiletý saxofonista zahrál se svým kvartetem ve vyprodaném Rudolfinu hudbu z posledního alba Mirror.

Foto: Profimedia.cz

Jazzman Charles Lloyd

Článek

Album je novější ze dvou, které nahrál se svým novým kvartetem. To zformoval v roce 2006 a je již několikátým v jeho bohaté kariéře. Skládá se výhradně z mladých hráčů, vesměs Afroameričanů, mezi nimiž je i bicista Eric Harland, známý ze spolupráce s trumpetistou Terencem Blanchardem. Podle slov samotného Lloyda je to jeho nejlepší kvartet v historii a těch pár pamětníků zaživších i dva předcházející koncerty Lloyda v Praze od roku 1967 to jistě potvrdí.

V hodinu a půl trvajícím koncertě bez přestávky se dostalo publiku širokého spektra skladeb od samého Lloyda, Monka, Coltranea, zazněly i Lloydovy verze rockových písní i standardů. Ve všech dává velký prostor vlastní improvizaci i spoluhráčům, stylový záběr je od bopu, free jazzu až k jazz rocku či blues. Ve dvou přídavcích zahrál Lloyd i na flétnu a na etnický nástroj podobný zvukem soprán saxofonu.

V posledním přídavku dokonce i na klavír, když zarecitoval i mystický text dosvědčující jeho zálibu ve východních filozofiích, což snad byl jediný „úlet“ starého pána během večera. Koncert s nadšeně reagujícím publikem byl opět svátkem moderního jazzu a spolu s Lloydem excelovali i mladí členové jeho nového kvarteta, ve kterém zaujal hlavně v kulichu hrající pianista Jason Moran.

Ve středu pokračuje festival vystoupením finského hráče na akordeon Kimmo Pohjonena a Proton String Quartetu ve Veletržním paláci.

Celkové hodnocení: 90 %

Reklama

Výběr článků

Načítám