Hlavní obsah

Zemřel slavný český kreslíř Jiří Winter - Neprakta

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Český kreslíř, karikaturista, ilustrátor a humorista Jiří Winter, známý také jako Neprakta, v neděli odpoledne zemřel. Bylo mu 87 let. Právu informaci potvrdil ředitel nakladatelství Epocha Zdeněk Pobuda.

Foto: Martin Štěrba, René Fluger, ČTK

Jiří Winter Neprakta

Článek

„Zemřel dnes kolem 15. hodiny ve vojenské nemocnici ve Střešovicích, kde byl dlouhodobě hospitalizován,“ řekl Právu Pobuda. „Měl mimořádnou schopnost vnímat humor a třeba si i udělat srandu sám ze sebe,“ zavzpomínal Pobuda, jehož  nakladatelství vydávalo jeho knihy.

Winter se narodil 12. července 1924. Po studiích na reálném gymnáziu pokračoval na státní grafické škole. Během druhé světové války byl více než rok vězněn za přechovávání zbraní. Po válce studoval několik semestrů na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy.

Svoji uměleckou dráhu zahájil v roce 1948 a po mnoho let tvořil uměleckou dvojici s námětářem Bedřichem Kopecným. S ním také vymyslel pseudonym Neprakta – jako hříčku na skutečnost, že jejich vtipy byly v tehdejší budovatelské době neužitečné, nepraktické, neb „správný bolševik se ničemu nesměje“.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Karikaturista Jiří Winter - Neprakta na vernisáži své výstavy.

Později spolupracoval s českým spisovatelem a humoristou Miloslavem Švandrlíkem, s nímž se dal dohromady na prvním ročníku festivalu Haškova Lipnice. Oba patřili mezi hlavní autory československého satirického a humoristického časopisu Dikobraz. Společně se Švandrlíkem, který zemřel před dvěma lety, nakreslil několik knih o dvou žácích Kopytovi a Mňoukovi. Winter také ilustroval Švandrlíkovy Černé barony, Doktora od Jezera hrochů nebo Válku skřetů.

Neberte život příliš vážně, stejně z něj nevyváznete živí. Dalo by se říct, že ten citát byl mým celoživotním krédem
Jiří Winter Neprakta

Nepraktovy obrázky obsahují široký záběr témat od historie přes sex až po strašidla. Na svém kontě má více než 35 tisíc kreslených vtipů, což mu vyneslo i zápis do české verze Guinnessovy knihy rekordů. Jeho kresby zlidověly a staly se také oblíbeným sběratelským artiklem. Rovněž vytvářel reklamní plakáty, animoval film, nakreslil množství pohlednic a kalendářů.

Neoprávněně evidován jako spolupracovník StB

Před několika lety se také objevila informace o spolupráci známého kreslíře s StB. „Ve svém věku nemám zapotřebí ze sebe dělat hrdinu. Kdyby to byla pravda, řekl bych to,“ prohlásil k tomu Winter. Celá záležitost se dostala k soudu, jehož rozsudkem podle autorových oficiálních internetových stránek je, že byl evidován neoprávněně.

„Jiří Winter - Neprakta byl znám jako odborník na leccos. Vyznal se nejen v umění malířském, ale také v ostatních uměleckých oborech, v historii, v přírodovědě, ve sportu… Byl vyhlášeným gurmetem, v jídle a pití byl opravdovým znalcem,“ píše sběratel Nepraktova díla i spolupracovník nakladatelství Epocha Jaroslav Kopecký v připravované vzpomínkové knize nazvané Tučná linka černou tuší.

„Vždycky se mi líbil citát anglického filozofa Elberta Hubbarda: ,Neberte život příliš vážně, stejně z něj nevyváznete živí.‘ Dalo by se říct, že ten citát byl mým celoživotním krédem,“ říká také v této knize známý glosátor života, která se v roce 2003 počtvrté oženil s dámou o čtyřicet let mladší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám