Hlavní obsah

Z pražského metra je galerie, vystavuje i portréty bezdomovců

– Praha
Novinky, Michaela Cmíralová

Obří hlava psa, komiksová postavička, příběhy lidí cestujících metrem... na to vše dnes narazíte v pražském metru. Dopravní podnik se rozhodl, že obrovské veřejné prostory, které má ve své správě zasvětí kultuře. A tak se ve středu v několika stanicích na trase metra C objevila nejrůznější umělecká díla.

Výstava v pražském mertruVideo: Novinky

 
Článek

„Zjistili jsme, že máme k dispozici velkolepé veřejné prostory. Tak jsme si řekli, že pokud propojíme tento veřejný prostor s počtem lidí, kteří tudy projdou a s kulturou získáme nejkrásnější a největší galerii v České republice,“ vysvětluje Martin Dvořák, generální ředitel Dopravního podniku hl. m. Prahy. A tak od středy můžete za uměním nejen do klasických galerií, ale i do pražského metra.

Výstavy se prozatím účastní šest předních českých komiksových výtvarníků. Autoři se buď inspirovali přímo prostorem metra anebo názvem stanice jako je tomu v případě zastávky I.P.Pavlova. Pro tu Kateřina Bažantová vytvořila kresbu věnovanou, jak stanici, tak fyziologovi, po kterém je pojmenována. K dílu sama dodává: „kde jinde než v prostředí hromadných dopravních prostředků se stírá rozdíl mezi člověkem a zvířetem a dochází na základní podmíněné reflexy.“ Díla tak umělci tvořili každé stanici přímo na míru.

Dnes se můžete za uměleckým zážitkem vypravit do těchto stanic: Nádraží Holešovice, I.P.Pavlova, Pražského povstání, Kačerov, Opatov a Háje.

Současná výstava je zasvěcená komiksu. Jde ale prý o pouhý začátek.  Do budoucna plánuje Dopravní podnik rozšířit umění i do dalších stanic. „Chceme otevřít prostor všem uměleckým proudům a všem mladým českým umělcům. Jednáme s uměleckými školami, skupinami i významnými uměleckými festivaly. Nebráníme se ani novým výrazovým formám jako je videoart nebo i performance.“

Nově vystavená díla budou do prostoru některých stanic zakomponována i trvale. Například ve vznikajících stanicích v prodloužení metra A směrem do motolské nemocnice jednáme už nyní s projektanty, aby přemýšleli kam zakomponovat umělecká díla. V rámci starších stanic, které budou rekonstruovány také přemýšlíme kam koho zakomponovat.

Umělecké projekty, které mají být vystavené v metru vybírá kurátorská rada složená z odborníků. „Rozhodně nechceme vybírat a určovat co je hezké a co nikoliv. jde spíš o to vybrat vhodnou formu a místo.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám