Hlavní obsah

Výstava portrétů zesnulých od Romana Týce bude předčasně ukončena

Právo, Kateřina Farná

Nejnovější pražská expozice uměleckého provokatéra Romana Týce s názvem Vykradač hrobů bude v pátek předčasně ukončena. K tomuto kroku se rozhodli majitelé galerie Dvorak Sec Contemporary.

Článek

Spolumajitel galerie Petr Šec Právu řekl: „Výstava už splnila účel a ukázala na náš sporný vztah ke smrti. Byla neprodejní, poslední dobou tam ani nechodilo moc lidí. S výstavou jsme ale jinak spokojeni.“

Původně měla být série portrétů zesnulých, vytvořená údajně z lidského popela, přístupna do 25. listopadu. A jelikož akce člena skupiny Ztohoven většinou provází zvýšený zájem policie, nabízelo se i toto jako důvod jinak docela nestandardního rozhodnutí.

„Nic víc za tím nehledejte. Podle mých informací se o výstavu policie ani moc nezajímala. Jsme soukromá galerie, takže upravujeme program podle potřeby,“ namítl Šec.

Přitom zástupci galerie v prohlášení zaslaném médiím těsně před vernisáží Týcovo dílo velmi hájili. Zároveň uvedli, že lidský popel z obrazů bude po skončení s pietou rozprášen na důstojném místě.

Týc, který byl předčasným ukončením výstavy poměrně zaskočen, k tomu uvedl: „Co bude s obrazy, to teď opravdu nevím.“

Pražská policie podle mluvčí Evy Stulíkové zatím své šetření, zda mohlo dojít k přestupku, hanobení lidských ostatků nebo trestnému činu, neukončila. „Policie ve věci dále koná. Prvořadé je vyslechnout dotyčného umělce a zjistit, z čeho obrazy vznikly,“ sdělila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám