Hlavní obsah

Jak Farma z české jeskyně omračuje svět

Právo, Jiří P. Kříž

Divadelní svět je dnes tak rozmanitý, že jen s obtížemi stačíme sledovat všechny jeho proudy. K nejvýlučnějším souborům patří Farma v jeskyni pražského Slováka Viliama Dočolomanského. Před několika lety uhranula a omráčila českou scénu, a dokonce i kritiky, kteří jí přiřkli zaslouženou Cenu Alfreda Radoka.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Soustředění, pohyb, akce, zvuk - to je Divadlo Farmy v jeskyni Viliama Dočolomanského

Článek

To bylo za projekt Sclavi, vypiplaný z dopisů slovenských a rusínských vystěhovalců do Ameriky, a z jejich rozčarování nejenom z Nového světa, ale také z návratů domů. Již před cenami ověnčenými Sclavi fascinovala Farma inspiracemi životem a dílem Garcíi Lorky. Po nich následovala holocaust slovenských Židů připomínající Čekárna.

Lepší doma krajíc chleba...

Fascinace jejich tématy se zmocnila i Mekky světového divadla na festivalu ve skotském Edinburku. Po něm se Farmě otevřel svět. Paradoxně to byl okamžik, kdy její život začal skomírat v Česku. Nepřípustně přerostla naši přízemnost a malost. Členové Farmy přišli o zkušební prostory, z větší části v rámci nevyléčitelné čecháčkovské trudnomyslnosti, závisti a skrčkovství také o dotace. Pamatuji si dubové zdůvodnění: Hrají venku víc než doma, tak jakápak reprezentace Prahy?!

Ten problém je obdobný u každého, kdo z české kotliny vystrčí hlavu a vrací se domů ověnčen úspěchy. Připomenu jen bratry Petra a Matěje Formanovy, Continuo Malovice, a stále víc přidušovaný soubor La Putyka… O brněnské Huse na provázku raději ani nemluvě. Nevěsta prodaná za tři sta, divadlo za kanalizaci. To je síla.

V intencích předcházejících projektů totálního divadla Viliama Dočolomanského odvíjí se i ty zatím poslední: Cesta nebo Divadlo. Bez většího zájmu médií se jimi Farma v jeskyni chlubívá v Divadle Ponec.

...než v cizině kráva celá

V dlouhém seznamu autorského týmu Divadla, jež patří k inscenacím dosud nejvyhrocenějším, nacházíme jména česká, slovenská, brazilská, korejská. Výsledek? Tresť tanečních, pohybových, intonačních a zvukových expresí se zřetelnou inspirací afrobrazilským severem. Vše ještě s kořením obřadních rituálů indiánských kmenů.

Jako všechny projekty Farmy počítá také Divadlo s fantazií diváků. Epizody multikulturních doteků se spojují do příběhu o kontrastech lidské dobyvačnosti a pospolitosti. Pocitová, emocemi nabitá scénická fantazie.

Nejbližší premiéra Farmy v Česku? Akce 3 v Divadle Alfred ve dvoře 21. 12. s workshopem Muzikalita v divadle a scéničnost v hudbě - od 17. prosince.

Farma v jeskyni Praha - Divadlo. Vytvořili Viliam Dočolomanský, Roman Horák, Cécile da Costa, Anna Kršiaková, Zuzana Pavuková, Jun Wan Kim, Patricie Poráková, Hana Varadzinová a další. Režie a hudba na motivy Viliam Dočolomanský, dramaturgie Jana Pilátová, hudební dramaturgie a aranžmá Hana Varadzinová, Miriam Bayle, Viliam Dočolomanský, kostýmy Barbora Erniholdová, scéna Jana Preková, světelný design Pavel Kotlík.

Celkové hodnocení: 95%

Reklama

Výběr článků

Načítám