Hlavní obsah

Z nových knih: Prilepin, Riescová, Penmanová, Lee Child i Sempé a Goscinny

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden si mimo jiné zasluhuje připomenout české vydání povídek Rusa Zachara Prilepina, mladé španělské prozaičky jménem Nerea Riescová, populární americké autorky historické prózy Sharon Kay Penmanové, britského prozaika Lee Childa, řada klukovských příběhů francouzských autorů Sempé a Goscinnyho a nakonec nových tvůrců amerického komiksu Kurta Busieka a George Péreze.

Článek

Zachar Prilepin:

Botky plné horké vodky

Pomocný dělník, stěhovák, omonovec, pracovník bezpečnostní agentury, čečenský veterán – to všechno má za sebou jinak vysokoškolsky vzdělaný Zachar Prilepin. Kniha přináší jedenáct až brutálních příběhů o přátelství, zradě, lásce i věrnosti. Jsou to historky kruté a tragické, jako jsou nejen ruské dějiny. Příběhy působí někdy zároveň komicky. Což je ostatně pro svébytnou Prilepinovu poetiku příznačné. Pro českého čtenáře je to opět po čase zpráva o životě v postsovětském Rusku.

Argo, přeložil Libor Dvořák, 192 stran, 259 Kč

Nerea Riescová:

Střelec ze slonoviny

Úspěšný historický román, jehož děj je zasazen do Španělska 18. století, líčí, jak tři vítězné šachové partie mají definitivně naplnit dohodu o kapitulaci Sevilly, znovu dobyté na muslimech. Když se podnikavá Julia de Haro, dědička největší místní tiskárny, provdá za Leóna de Montenegro, netuší, že v jejím domě je ukryt dodatek k dohodě a její manžel, nalezenec vychovaný Maltézskými rytíři a nějaký čas zajatý muslimy, je právě oním šachovým mistrem, jehož hra rozhodne dávnou sázku mezi Alfonsem Moudrým a tehdejším muslimským vládcem Sevilly.

Argo, přeložila Jana Novotná, 328 stran, 398 Kč

Sharon Kay Penmanová:

Ďáblovo plémě

Rovněž historický román o posledních dnech bouřlivého manželství anglického krále Jindřicha II. Plantageneta a Eleonory Akvitánské, původně manželky francouzského krále Ludvíka VII., nejbohatší a prý nejkrásnější dědičky 12. století, vlastnící mj. Akvitánii a Poitou na jihu Francie. Osudným se mu stal spor s arcibiskupem Thomasem Becketem. V podání americké autorky nadčasový příběh boje o moc vyžadující ctižádost, lásku a přinášející rovněž zradu.

BB art, přeložila Petra Andělová, 408 stran, 299 Kč

Lee Child:

Za cenu života

V pustině Nebrasky se vznáší smrtelné nebezpečí… a Childův hrdina Jack Reacher ho strhne přímo na sebe. V příběhu připomínajícím kouzlo kovbojky se jeho hrdina dostane do konfliktu s Duncanovými, místním klanem terorizujícím celé okolí. Na místě ho však zdrží nevyřešený případ osmileté dívky, která už před několika desetiletími beze stopy zmizela. Duncanovi samozřejmě chtějí, aby Reacher odešel – nebo zemřel. A nesnaží se skrýt pouze dávné tajemství. Očekávají také tajnou dodávku, která má zpoždění – a oni mají zákazníky, které není radno dráždit.

BB art, přeložila Iva Harrisová, 344 stran, 299 Kč

Jean-Jaques Sempé a René Goscinny

Malý Mikuláš

Malý Mikuláš se jmenuje první z pěti knih připomínajících nesmrtelné příběhy dětského hrdiny, který se už v 60. letech stal ve Francii jedním ze symbolů dětské literatury a od té doby baví čtenáře po celém světě. Příhody Mikuláše a jeho kamarádů: tlustého Vendelína, vychloubavého Augustína, silného Albína, šprta Celestýna, Kryšpína, Viktorína či Fridolína, jsou vlastně obyčejné postřehy všedních klukovských dnů, v kterých se však zrcadlí celý svět se svými výhrami, prohrami., bolestmi i nadějemi.

BB art, přeložila Tamara Sýkorová-Řezáčová, 120 stran, 199 Kč

Kurt Busiek a George Pérez:

Avengers: Do boje!

Tvůrci Kurt Busiek a George Pérez zahajují novou éru nejmocnějších hrdinů světa. Jejich Avengers - Mstitelé od svého zrození v 60. letech vždycky bojovali ve jménu obyčejných lidí proti silám zla. Na volání povinnosti reagují tihle legendární zastánci dobra rychle a bez váhání, povstávají a bojují, dokud nezvítězí spravedlnost. Co se však stane, když na celý tým zaútočí jeho dávní úhlavní nepřátelé?

BB art, přeložila Jaroslava Kočová, 408 stran, 890 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám