Hlavní obsah

Shakespearovi krajané se naštvali, film totiž zpochybňuje génia

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl Shakespeare skutečně autorem slavných her? Byl Shakespeare žena? A byl vůbec? Tyto staré otázky už nebaví některé Brity, kteří odstartovali kampaň proti filmu Anonymous, jenž zpochybnil mistrovo autorství.

Článek

Aktivisté zakrývají jméno Shakespeare všude, včetně značek u silnic. Má to být kampaň proti novému filmu, který je právě uváděn na festivale v Londýně.

Lidé z okolí Stratfordu nad Avonou, kde se Shakespeare narodil, protestují proti tomu, že se film snaží "přepsat anglickou kulturu a historii". Zakryt byl dokonce i památník ve Stratfordu a také hospody, včetně té ve Welfordu, kde si měl Shakespeare údajně dát svůj poslední drink.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Ulička, ve které bydlel William Shakespeare.

Ve filmu, který naznačuje, že mistr byl téměř negramotný, hrají Rafe Spall, Rhys Ifans či Vanessa Redgrave. O autorství Shakespearových her už se ale diskutuje tak dlouho, že to připomíná spíše frašku. Každý akademik ochotně přispěchá se svou teorií, ale nikdo nemůže dokázat, co se stalo před stovkami let.

Dr. Paul Edmondson z organizace Shakespeare Birthplace Trust se obává, že film jen zmate laiky, kteří jinak o autorství nikdy nepochybovali. A Shakespeare je přece "nejslavnější britský export".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám