Hlavní obsah

Smích a zoufalství jdou v Africe ruku v ruce

Novinky, Stanislav Dvořák

Dokument Martina Marečka Pod sluncem tma je vyváženou směsí humoru a zoufalství, a proto tak vystihuje život v tzv. třetím světě. Dobrá vůle se tam střetává s nevzdělaností, neschopností organizovat a všeobecným chaosem.

Článek

Dva čeští elektrikáři pomohli africké vesnici se solárními panely a po čtyřech letech se jedou podívat, jak to funguje. Nefunguje. To je ve stručnosti obsah filmu, který za hodinu a půl nabídne nejeden smutný i velmi vtipný moment.

Marečkova metoda je naprosto přímočará -  neustále sleduje jen elektrikáře, nemluví zde žádní politici, ani vědci. Ale i z pouhých konverzací Čechů nešetřících peprnými výrazy si uděláte komplexní obrázek o tom, co se ve vsi děje.

Šikovný vzdělaný Joseph se jim stává průvodcem po Masuce, kde skoro nic nefunguje tak, jak mělo. Nářadí někdo ukradl, voda teče nazdařbůh, šílená improvizace s elektřinou ohrožuje život obyvatel.

Mareček na Afričany nahlíží s pochopením, ale ne politicky korektně. Na každého šikovného Josepha, který aktivně spolupracuje a omlouvá se i za věci, které způsobili úplně jiní výtečníci, připadá pět dalších vychytralých typů, kteří chtějí zadarmo to či ono, ale nikdo z nich se nestará o opravy zařízení, o šetření vodou a podobně.

Mentalita místních je plná vřelosti, na druhou stranu se vyznačuje směsí vyčůranosti a strašné nezodpovědnosti. Naděje ale svítá. Objeví se třeba mladý kluk, který říká, že se zajímá o řemeslo a chce se něco přiučit...

Celkové hodnocení: 70 % 

Reklama

Výběr článků

Načítám