Hlavní obsah

Nová alba: Coldplay, No Name, Tereza Kerndlová

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nové album Coldplay se jmenuje Mylo Xyloto a bylo nejočekávanějším hudebním počinem letošního podzimu. Reakce na ně jsou různé, ovšem pro naši rubriku je nejdůležitější fakt, že vyšlo. V čase zahájení nákupu vánočních dárků mu budou jistě zdatnými sekundanty No Name, Tereza Kerndlová, Kelly Clarkson a další se svými počiny.

Článek

Coldplay: Mylo Xyloto

Producenti Markus Dravs, Daniel Green a Rik Simpson připravili s kapelou album, které je co do zvuku moderní, v náladách pestré a koncepční tak akorát, aby příběh lásky nepokořil hudební stránku. O tu totiž jde u londýnského kvarteta v první řadě.

Na kolekci se v tom ohledu rozvinulo do více stran. Některé skladby mají alternativní nádech (Hurts Like Heaven připomíná Arcade Fire, Every Teardrop is a Waterfall zase koncept kapely Animal Collective) a směrují jinak mainstreamový zvuk Coldplay do složitějšího hávu. Je to nesporně záměr. Mají-li totiž mít i nadále renomé kapely vzešlé v podstatě z undergroundu, je třeba čistý pop v rámci všeobecně přijatelných možností zahalovat a tajit.

Pro jistotu zacházejí dokonce ještě o kus dál. Zatímco zvukově vykazuje deska stoprocentní kvalitu, některé hudební nápady vyhlížejí poněkud nedotaženě (tuctová Us Against The World, monotónní Up In Flames, krátká A Hopeful Transmission). Jako by kapela za prvotním nápadem nenašla způsob, jak ho dál rozvinout.

Tuto překvapivou neschopnost (nebo záměr?) nicméně okamžitě překoná další skladbou v pořadí, čímž celá deska nabírá punc barevnosti. Je to rafinované a funkční.

Když se pak nad jiné svou sympatií vyšplhají písničky výrazně hitové v čele s duetem s Rihannou Princess Of China, stadiónovými Paradise, Up With The Birds, Major Minus nebo Charlie Brown, je dílo dokonáno.

EMI Music

Kelly Clarkson: Stronger

Vítězka první řady amerického Idolu s vydáním svého nového alba řadu měsíců otálela. Nyní ale přichází na trh pod názvem Stronger a zastihuje nadějnou vokalistku v pozici popové snaživky, která nabízí jednu písničku za druhou, nálada v nich je takřka neměnná, ona docela dobře zpívá a všechno je to tak nějak neškodné, uniformní.

Na pozici pilotního singlu byla vybrána písnička Mr. Know It All, která měla premiéru již na konci srpna. Kelly musela před vydáním kolekce navíc zvládnout profesní zklamání - asi tucet skladeb a demosnímků unikl ze studia na internet. Proto možná některé skladby z nové desky budete znát z minulých dob.

Sony Music

Tereza Kerndlová: Schody z nebe

Čtvrtá studiová deska české zpěvačky Terezy Kerndlové obsahuje dvanáct skladeb včetně singlu Přísahám a bonusové skladby Já chci jen to, co chci z filmu Na vlásku od Walta Disneyho. Album je v češtině a jeho texty jsou zaměřeny na mezilidské vztahy. „Deska vznikala téměř dva roky. Mám z ní skvělý pocit a doufám, že se bude lidem, posluchačům a mým fanouškům líbit. Schody z nebe měly a dodnes mají veliký úspěch, takže věřím, že i ostatní skladby mnoho lidí osloví stejným způsobem,“ netají naději Kerndlová.

Sony Music

Zuzana Smatanová: Dvere

Několikanásobná slovenská Slavice Zuzana Smatanová začala na své nové kolekci pracovat již začátkem tohoto roku. Její produkci svěřila do rukou zkušeného Maroše Kachúta, se kterým spolupracovala na všech svých předešlých nahrávkách od roku 2003. Tentokrát skládali písničky nejen s kytarou, ale i za pomoci klavíru. Nové kompozice ve studiu nahrávala Zuzanina kapela ve složení Maroš Kachút, Palo Smolka, Braňo Jelen a Dušan Kulich. Na desce uslyšíte také housle, které nahrál host, producent a skladatel Slavo Solovic. Autorem doprovodných obrazových materiálů k albu je fotograf Jakub Gulyás.

Sony Music

Jackie Evancho: Dream With Me

Dnes jedenáctiletá dívenka Jackie Evancho se v roce 2010 zúčastnila soutěže American’s Got Talent, kde si svým vyzrálým operním zpěvem okamžitě získala přízeň mnoha miliónů diváků. Na světě je její debutové album, kde kromě zpěvu hraje ještě na housle a klavír, a napsala si i některé texty písní.

Sony Music

No Name: Nový album

Skupina No Name z Košic se na nové desce posunula ve svém vývoji. Jestliže dosud její nahrávky překypovaly hity a z každé řadové desky vzešly později nejméně tři úspěšné singly, kolekce nazvaná Nový album taková není. Pravda, singl Ženušky s hostující Lucií Bílou v roli několika žen se brzy ujal. Další hity ale aby jeden pohledal. Formace kolem zpěváka Igora Timka zamířila totiž k muzikantství. Z poslechu alba vyplývá, že kapelu tvoří převážně dospělí lidé, kteří se zabývají normálními životními věcmi a nevybočují v tomto směru z normálu. Další singly se budou těžko hledat, skupina si ale kolekcí jistě udělala zejména fachmanskou radost.

Sony Music

Jane’s Addiction: The Great Escape Artist

Po drobných problémech se sestavou vychází v pořadí čtvrté album americké skupiny. Jmenuje se The Great Escape Artist a v diskografii je první po osmi letech. Kapela na něm pod dohledem producenta Riche Costeyho pracovala více než rok a nakonec je realizovala v sestavě Perry Farrell (zpěv, kytara), Dave Navarro (kytara), David Andrew Sittek (baskytara, klávesy), Chris Chaney (baskytara) a Stephen Perkins (bicí). „Pro fanoušky Jane’s Addiction je to jednoduše čtvrté album. Pro každého z nás je to ale další nahrávka mezi spoustou jiných, které jsme během doby na hudební scéně pořídili. Ať už jako stálí členové různých sestav, anebo jako hostující muzikanti. Každý z nás nahrál několik desek mimo rámec Jane’s Addiction. Já osobně jsem točil třeba s Red Hot Chili Peppers nebo Panic Channel. Stejné je to s Perrym a Stephenem,“ říká kytarista Dave Navarro.

EMI

Manic Street Preachers: National Treasures – The Complete Singles

Velšská kapela Manic Street Preachers oslavuje pětadvacet let existence. Nedávno oznámila, že si dá na nějaký čas pauzu od nahrávání i koncertování, ovšem ještě předtím uzavírá etapu vydáním dvojalba se všemi osmatřiceti singly, které od roku 1990 nabídla. Kolekce National Treasures – The Complete Singles nabízí průřez deseti alby skupiny a dokumentuje její vývoj. Starší skladby mají silný punkový náboj, nepokojný sound, revoluční nádech ve zpěvu i syrovém provedené. Novější jsou naopak kultivovanější, některé mají vyloženě popový nádech, jiné taneční, ovšem v zásadě si vždy zachovávají silnou melodickou linku, velmi originální a kapelu charakterizující.

Sony Music

Josef Laufer: Maraton, 1969 – 2008

Zpěvák, herec, režisér, mim a také překladatel Josef Laufer přichází na trh s průřezem svými největšími hity. Na albu Maraton kráčí od konce šedesátých let, kdy se na hudební scéně jako milovník rock’n’rollu a  funky-jazzu začal prosazovat, přes období slávy v sedmdesátých a osmdesátých letech až k posledním několika rokům, kdy se už víceméně z hudební scény stáhl a věnuje se především muzikálům, divadlu a příležitostně i filmu. Jeho skladby mají šansonový ráz a Laufer v nich nezakrývá svou hereckou průpravu na DAMU.

Supraphon

Reklama

Výběr článků

Načítám