Hlavní obsah

Pět let vězení za písničku na internetu? Americký kongres o tom uvažuje

Novinky, Stanislav Dvořák

Jako temná sci-fi vypadají některé návrhy, které projednávají američtí politici. Jak upozornil server The Hollywood Reporter, za vaši hudební coververzi nebo školní divadelní hru dětí na internetu by nehrozila jen pokuta, ale vězení až na pět let.

Foto: Profimedia.cz

Pět let natvrdo za písničku. Může se něco takového skutečně stát?

Článek

Americký server s humorem popisuje, že kanadská hvězdička Justin Bieber by mohla být v USA zatčena. Začínal totiž tím, že jako teenager umísťoval na internet své verze známých hitů a zcela jistě k nim neměl vyjednaná práva.

Kongres nyní zvažuje zákon, podle kterého by bylo streamování písniček nebo jiných děl těžkým zločinem se sazbou až pět let. Nezisková organizace Fight for the Future v reakci na to spustila server Free Bieber. Fight for the Future upozorňují, že zákon o autorských právech je tak široký, že teoreticky znemožňuje neškodné činnosti jako zpívání písničky nebo tancování na hudbu v pozadí.

Právník Terry Hart ale upozorňuje, že samotný Bieber může být klidný. Problém má spíše Youtube: "Ten, kdo nahrál video, ho nepřehrává, to dělá Youtube."

Také mluvčí senátorky Amy Klobucharové potvrdil, že zákon nechce kriminalizovat toho, kdo nahrál video na Youtube. Koho ale potom kriminalizuje?

Čech mohl jít "sedět", ale uhrál to na pokutu 

Češi mohou být každopádně klidní, protože u nás nikdy nikdo nebyl pravomocně odsouzen k odnětí svobody kvůli nahrávání hudby či videa na Youtube. Řada lidí ale dostala podmínku nebo pokutu.

Nejslavnější je případ devatenáctiletého mladíka, který musel zaplatit pokutu 150 000 korun za umístění amerického animovaného snímku Simpsonovi ve filmu na internet.

Mladíkovi přitom hrozilo za porušování autorských práv teoreticky i vězení a několikamiliónová pokuta. Filmový pirát prý slíbil, že bude působit při preventivních akcích České protipirátské unie (ČPU) jako odstrašující příklad.

Reklama

Výběr článků

Načítám