Hlavní obsah

Česká detektivka v edici již postopadesáté

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to jedenáct let, co se brněnské nakladatelství MOBA rozhodlo vydávat edici Původní česká detektivka, svou zelenou barvou připomínající populární řadu nakladatelství Mladá fronta. Za pozornost rozhodně stojí dva z posledních titulů. První se jmenuje Stařec a mord a je od Pavla Jansy (240 stran, 229 Kč), druhý Krásná netýkavka a jeho autorkou je Inna Rottová (224 stran, 229 Kč).

Článek

Pavel Jansa, profesor medicíny, pedagog a manažer v oboru zdravotnického výzkumu, se v posledních dvou desetiletích zařadil mezi nejpilnější autory. Kdo by v nyní vydané detektivce hledal hrdiny jeho předcházejících knih, patologického anatoma Slezáka a kriminalistu Ježka nebo Jana Mahlera, s nímž v řadě příběhů prošel od dob jeho studií po kariéru učitele jazyků, bude zklamán.

Vytvořil postavu novopečeného důchodce, který se za inspirací literární prvotiny vydal do Brna. Netrvá dlouho a je zavražděn místní podnikatel. Jansa si hraje s tématem, s hrdinou i se čtenářem; přiznává původní inspirace a „pozměněné“ postavy dohrávají detektivní příběh.

Krásná netýkavka si zasluhuje pozornost z několika důvodů. Byla to její autorka, kdo před dvěma lety mohl vydat stý svazek edice. Jmenoval se Vzkaz na starém záznamníku. A po dvou letech nese nový rukopis už číslici sto padesát!

„Pátračem“ je opět oblíbená hrdinka posledních próz Jana Brodská, tchyně majitele soukromé detektivní kanceláře.

Navazují na Josefa Škvoreckého

Jak příběh Pavla Jansy, tak Inny Rottové jsou klasické detektivky, které navazují na počátek edice připomínající dílo Václava Erbena nebo Josefa Škvoreckého.

Přesah mimo vyšetřování vraždy je však poměrně malý a možná i to je důvod, proč knihy zůstávají populární především mezi ctiteli detektivního žánru. Kdo však zná problémy České asociace autorů detektivní literatury s hledáním nakladatele, musí vítat stopadesátý svazek jako chvíli sváteční.

Možná že právě pokusy Inny Rottové, známé předtím jako Mirovské, která se věnuje rovněž historickému románu (mj. Vděk mocných z doby třicetileté války nebo román A na hlavu se snášejí dějiny o osudech Středoevropanů ve 20. století), jsou předznamenáním širšího zaměření i mimo klasický žánr.

Reklama

Související témata:

Související články

Markéta Pilátová: Tak upřímně

Tak upřímně, šli byste v neděli ve třicetistupňovém parnu do Stromovky na literární čtení? Já ne, maximálně na hodně studené nealkoholické pivo.

Dagmar Hartlová: Závratný pocit svobody

S držitelem Nobelovy ceny za literaturu Tomasem Tranströmerem si česká média moc nevědí rady. Mimo jiné i proto, že jeho sbírky byly sice přeloženy do mnoha...

Milan Richter: Seminář snů

Básně držitele Nobelovy ceny Tomase Tranströmera vyšly česky pouze v roce 1992 v časopise Světová literatura a v roce 1999 v antologii švédské poezie Ostrými...

Výběr článků

Načítám