Hlavní obsah

Okresní přebor míří i na filmové plátno

Právo, Věra Míšková

Na lochovickém hřišti se proháněl jen studený vítr, nic nepřipomínalo poslední záchvěv babího léta. Před klubovnou s nápisem Slavoj Houslice přecházel Luděk Sobota v teplé kostkované bundě a holinách, vedle na dřevěné lavici čekali na další záběr Ondřej Vetchý a David Novotný, přes trávník přicházel Leoš Noha.

Článek

„Už jsme na to podzimní počasí čekali, potřebujeme ho,“ řekl mi režisér Jan Prušinovský v přestávce natáčení celovečerního filmu Okresní přebor, který vychází z úspěšného televizního seriálu a do kin přijde na jaře příštího roku.

Napsat, že film na seriál navazuje, by ale bylo nepřesné – děj s podtitulem Poslední zápas Pepíka Hnátka vrátí diváky před první seriálový díl, tedy do života houslického trenéra, kterého diváci nikdy neviděli, protože série půlhodinových příběhů začínala jeho pohřbem. Ve filmu dostane tvář Miroslava Krobota.

Kdo jde Hnátkovi po krku

„Když jsem dostal nabídku natočit pokračování seriálu, neměl jsem do toho chuť, cítil jsem, že je vyčerpaný, všechno už bylo řečeno. Ale pak mě napadlo, že to je právě postava Pepíka, která visí ve vzduchu, bylo by zajímavé se k ní vrátit, a vyprávět její příběh.

Film tedy bude především o něm, ostatní trochu ustoupí na vedlejší kolej, protože se nechceme opakovat. Ale samozřejmě se znovu se všemi setkáme, a přibydou i další,“ říká dvaatřicetiletý autor i režisér, který pochází z nedalekých Hořovic a prostředí „okresního přeboru“ je mu osobně velmi blízké. „Vyrůstal jsem v tom od dětství, veškerý volný čas jsem trávil na hřišti, do osmadvaceti let jsem hrál závodně.“ Kulatý sport má rád i Ondřej Vetchý, který hraje v seriálu trenéra Jirku Luňáka, a ve filmu bude o tuto pozici teprve usilovat.

„Fotbal mě ohromně baví, takže jsem se rád do tohoto prostředí vrátil. Film má navíc jinou strukturu než série jednotlivých televizních anekdot, má dobrý ucelený příběh a vývoj postav. A co nás na něm překvapilo nejvíc, byl právě Jirka: ukázalo se, že to je ambiciózní hajzl, který je schopen udělat všechno proto, aby se tím trenérem stal.

Přitom je k Hnátkovi strašně servilní a ještě je to srab,“ usmívá se spokojeně herec a dodává, že Jirkovy charakterové vlastnosti se naplno vyjevily až při natáčení:

„Ve scénáři to ještě nebylo tak zřejmé, teprve až když při natáčení začaly postavy ožívat, vyplynulo to z logiky příběhu, v němž se Jirka musí chovat úplně jinak než později v pozici trenéra.“

Ze spolupráce s Miroslavem Krobotem je Vetchý nadšený. „Je vynikající, člověku až lezou oči z důlků, když vidí, jak pracuje, jak si každý záběr před klapkou vlastně režijně zpracovává, vymyslí si, jak by to chtěl vidět zahrané, a pak to přesně tak udělá. A jsou tu další výborní herci v nových postavách – Jaroslav Plesl, Lukáš Langmajer, Norbert Lichý, Jan Hartl. Moc si přeji, aby lidi, kteří si seriál oblíbili, přišli i do kina.“

Tak co, pjedsedo?

Postavu předsedy klubu Václava Orla hraje znovu Luděk Sobota. Ukázal v ní – pro mnohé překvapivě – jiný rejstřík hereckých schopností, než na jaké u něj byli diváci zvyklí, a sklidil za to nadšené reakce. I on se k Václavovi rád vrátil.

„Oblíbil jsem si ho, navíc bylo snadné se dostat zpátky do jeho vnitřního světa, protože už jsem ho dobře znal,“ říká Sobota a s pohledem na blížící se déšť si pochvaluje: „Teď, když začne bláto, budu mít zase proti ostatním výhodu, že mám předepsáno chodit pořád v holínkách.“ K divácké oblibě své role pak poznamenává:

„Až jsem se divil, a měl jsem z toho radost, jak mají lidi Václava rádi. Byl jsem třeba na fotbalovém utkání Česká republika–Skotsko a tam za mnou chlapi chodili a plácali mě po zádech: „Dobjej, pjedsedo, jak to dopadne?“ napodobuje řečovou vadu, kterou zase svoji postavu Adolfa Větvičky proslavil v seriálu Leoš Noha.

Adolf měl přitom původně „jen“ ráčkovat. Když ale Prušinovský film chystal, zároveň jezdil po Čechách uvádět premiéry svého filmu František je děvkař.

„Na jednu jsme jeli autem s Leošem Nohou, Josefem Poláškem a Marikou Procházkovou, kteří ve Františkovi hrají, a bavili jsme se o Okresním přeboru. Leoš si zkoušel ráčkování, povídali jsme si o různých řečových vadách a Marika řekla, že zná někoho, kdo místo „r“ říká „j“. Leoš to párkrát zkusil, začali jsme se smát a bylo to na světě,“ zavzpomíná Prušinovský a pak už odchází k tribuně, kde se shromažďují herci a štáb k dalšímu záběru filmu, jehož premiéra je naplánovaná na 29. března 2012.

Reklama

Související témata:

Související články

Vyšeptalé a banální Výkřiky do tmy

Dvě manželské dvojice. Všem jednoho dne rupne v bedně a rozhodnou se pro nevěru. Lehce se navzájem sbalí. Jejich dialogy se odvíjejí v laciných hotýlcích...

Jak pravda a láska přece jen porazily zlo

Upírat Martinu Kukučkovi (SVK) a Lukáši Trpišovskému (CZ), fenoménu současného divadla známému v Evropě jako SKUTR, právo nového pohledu na prastarou látku -...

Výběr článků

Načítám