Hlavní obsah

Nové knihy: Jack Du Brul, Will Adams, Simon Scarrow a Robert Low, Všetečka i Nezval

Právo, František Cinger

Nabídku tohoto týdne zahájíme thrillery amerických autorů Jacka Du Brula a Willa Adamse a pokračujeme dalšími díly britských autorů historických románů Simona Scarrowa a Roberta Lowa. Dnes už klasik české fotografie Jiří Všetečka doprovodí verše Vítězslava Nezvala. Nechybí výbor dobrých amerických detektivek a na závěr komiks amerického autora Briana K. Vaughana a kanadské výtvarnice, která se jmenuje Pia Guerra.

Článek

Jack Du Brul:

Chaos

Muž zakládající si na tom, že do svých románů vkládá vlastní dobrodružství, a proto si zaplaval v Severním ledovém oceánu, pěšky prochodil Grónsko a v Amazonce hledal piraně, má ze všeho nejraději dějiny vzducholodí. Proto se nechal inspirovat tragédií jedné z nejslavnějších, které dal prožít cosi jiného. Jedné bouřlivé noci roku 1937 se německá vzducholoď Hindenburg vynoří z mraků nad zemědělskou krajinou New Jersey. Na její palubě však přes Atlantik cestuje šílenec, který veze trezor obsahující tajemství tak strašné, že by mohlo změnit celou budoucnost lidstva.

BB art, přeložil Ondřej Duha, 328 stran, 249 Kč

Will Adams:

Achnatonův poklad

U trhovce na jedné prašné alexandrijské ulici objeví egyptolog Daniel Knox víčko keramické nádobky, do níž prastará sekta esejců ukládala náboženské svitky. Co však dělají svitky od Mrtvého moře v Egyptě? Snaha najít odpověď na tuto otázku Knoxe zavede na dobrodružné pátrání po židovské sektě, ovšem do cesty se mu postaví fanatický duchovní Ernest Peterson. Není divu, že tajemství dávných náboženských sekt z doby vzniku křesťanství láka k odhalení stále inspirujících záhad.

BB art, přeložila Eva Poskočilová, 336 stran, 249 Kč

Simon Scarrow:

Orel mezi vlky

Římská invazní armáda naráží v létě roku 44 n. l. v Británii na odpor neústupných kmenů a centurioni Macro s Catonem mohou jako jediní zachránit Řím od krvavé porážky. Dobře vědí, že navenek otřásají spojeneckým kmenem Atrebatů rozpory, které hrozí přerůst v povstání. Proto oba vojáci dostávají za úkol zajistit starému králi Vericovi nové vojsko a vycvičit dobrovolníky z jeho kmene, aby dokázali ochránit svého krále a prosadit jeho vůli. S malou jednotkou čerstvých rekrutů, kteří nemají o boji ani ponětí, musí navíc vypátrat a zničit vychytralého protivníka.

BB art, přeložili Ludmila a Tomáš Havlíkovi, 368 stran, 249 Kč

Robert Low:

Vlčí moře

Milovník vikingské historie nabízí druhý díl své severské ságy, kdy se Orm a jeho bojovníci znovu vydávají na moře, tentokrát ale musejí prokázat svou statečnost a bojovnost při plavbě po Středozemním moři hemžícím se piráty. Orm je ale muž ošlehaný větrem a zocelený bojem. Stává se proto vůdcem statečných, s nimiž kdysi vyplul jako chlapec za bohatstvím. Štěstí jim však nepřeje, Orm přichází o svůj vzácný meč, na jehož jílci jsou vyryty runy, které dokáže rozluštit pouze on. Vydává se proto se svými muži na nebezpečnou výpravu, aby ho získal zpět. Cesta je zavede z Řecka do Jeruzaléma.

BB art, přeložil Václav Viták, 328 stran, 249 Kč

Jiří Všetečka, Vítězslav Nezval:

Pražský chodec

Kniha fotografií Prahy Jiřího Všetečky je inspirována Nezvalovou stejnojmennou prózou i jeho verši. Autor usiluje o neustálé rytmické prolínání města a lidí, dne a noci, minulosti a přítomnosti, lyriky a monumentality, poezie a poznání, a zachycuje jedinečné okamžiky, neopakovatelnou atmosféru střetu všech těchto pohledů. Objevuje pro nás současný „nový cit“ v nezvalovském slova smyslu. Milovníci Všetečkových knih o Praze, které se v poslední době hodně věnuje, tak mohou srovnávat.

Nakladatelství Martin Dostopil, 240 stran, 890 Kč

Lee Child:

Nejlepší americké detektivní povídky 4

Britský autor Lee Child, který se po čase přestěhoval do USA, vybral dvacet nejlepších amerických povídek detektivního žánru jak autorů skutečně velmi slavných, jako jsou Kurt Vonnegut a Dennis Lehane, tak jmen méně známých, ovšem o nic hůře čtivých děl. Dokonale vystihují atmosféru zločinů, jejichž kulisy tvoří nejrozličnější místa na mapě Spojených států. Zločin je totiž všude.

BB art, přeložila Marie Čermáková – Frydrychová, 400 stran, 299 Kč

Brian K. Vaughan, Pia Guerra:

Y: Poslední z mužů 5 – V kruhu

Po téměř dvouletém putování napříč někdejšími Spojenými státy se Yorick Brown, poslední žijící muž na zeměkouli, společně s agentkou 355, dr. Allison Mannovou a svým opičákem Ampersandem dostávají do San Franciska. Zde má dr. Mannová svou záložní laboratoř, ve které by měla konečně rozluštit záhadu, proč Yorick s Ampersandem jako jediní přežili pohromu, která všechny ostatní nositele chromozómu Y na Zemi zlikvidovala. Po Yorickově stopě zároveň jde záhadná Japonka oblečená a vycvičená jako nindža, tajemná skupina maskovaných žen, které si říkají Setauketská skupina, a Yorickova sestra Héró. Svět bez mužů není zdaleka tak idylický, jak se nám ženy snaží namluvit…

BB art, přeložil Petr Zenkl, 192 stran, 499 Kč

Reklama

Výběr článků

Načítám