Hlavní obsah

Začal festival německy mluvených filmů

Právo, ČTK, Věra Míšková

Snímek Kdo, když ne my, uvedený na letošním Berlinale a oceněný bronzem na německých filmových cenách roku 2011, zahájil ve středu večer za účasti režiséra Andrese Veiela v pražském kině Lucerna 6. ročník přehlídky německy mluvených filmů Das Filmfest 2011.

Foto: Profimedia.cz

Anders Veiele zahájil filmový Das Filmfest 2011.

Článek

Filmovým fanouškům nabídne v Lucerně a v Evaldu do 23. října (a poté od 24. do 28. října v brněnském Kině Art) šestadvacet hraných i dokumentárních snímků.

Pouze několik z nich je či bude v české filmové distribuci. Přehlídka je tedy jedinou a jedinečnou příležitostí k seznámení s nejaktuálnější německou, rakouskou a švýcarskou kinematografií.

Milostný příběh syna nacisty a farářovy dcery

"Chtěl jsem jít zpět ke kořenům hlavních protagonistů, prozkoumat rodinné příběhy, ukázat pozadí vzrůstajícího násilí v Německu konce 60. let," vysvětlil Anders Veiel. Svůj debut postavil na milostném příběhu syna nacisty oslavovaného básníka a farářovy dcery, kterou je pozdější přední členka RAF Gudrun Ensslinová. Režisér líčí počátky jejich vztahu, vstup do levicově orientované skupiny i změny, které nastanou poté, co do jejich života vstoupil radikálně naladěný Andreas Baader.

Také letos je program rozdělen do tematických sekcí, obsáhne úspěšné debuty, historické velkofilmy, komedie, dramata a investigativní dokumenty. Pořadateli jsou Goethův institut, Rakouské kulturní fórum a švýcarské velvyslanectví v Praze.

Rebelové, hrdinové i antihrdinové jsou protagonisty filmů uvedených v hlavní sekci letošního ročníku. Ta nabídne i svěží pop-drama Lollipop Monster, který na závěr v Praze představí debutující režisérka Ziska Riemannová a představitelka jedné z hlavních rolí Sarah Horváthová.

Sekce na prahu  - mezi štěstím a tragédií

Jiná sekce je inspirována příběhy, jejichž protagonisté se ocitají "na prahu" mezi štěstím a tragédií, realitou a fantazií či životem a smrtí. Další snímky připomenou 50. výročí stavby Berlínské zdi. Mezi nimi se objeví unikátní necenzurovaná reportáž belgického dokumentaristy Franse Buyense z roku 1964 s názvem Německo - konečná stanice Východ.

Vstupenky jsou v prodeji v kinech Lucerna a Evald po devadesáti korunách v ceně 90 Kč. Na dva tituly ve 3D (poctu choreografce Pině Bauschové režiséra Wima Wenderse a Jeskyni zapomenutých snů Wernera Herzoga) se zájemci dostanou po zaplacení 120 korun. Všechny filmy jsou uváděny s českými titulky, většina je opatřena i anglickými titulky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám