Hlavní obsah

Výjimečná pražská aukce vynesla takřka 40 miliónů

Právo, Kateřina Farná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nejdražším dílem vydraženým během středeční večerní aukce společnosti 1. Art Consulting Brno–Praha a Adolf Loos Apartment and Gallery se stal obraz Jana Zrzavého nazvaný Hoře (z roku 1915). V pražském Topičově salonu se jedna z nejvzácnějších maleb tohoto umělce prodala i s aukční přirážkou za 6 miliónů korun. Koupil ji český zájemce.

Foto: Právo

Jan Zrzavý: Hoře (1915)

Článek

Celkově dražba klasiků převážně českého moderního umění vynesla téměř 40 miliónů korun. Právu to potvrdil ředitel aukční společnosti Jiří Rybář. „Prodalo se skoro 90 procent všech děl. S průběhem i výsledkem aukce jsem nesmírně spokojený,“ zhodnotil aukci Rybář.

Velkým lákadlem byl obraz českého surrealisty Jindřicha Štyrského Bez názvu (Déšť, 1927) s vyvolávací cenou až 14 miliónů korun. Ten se nakonec neprodal.

Podobný osud měl i krásný Dívčí akt (1930) od Františka Muziky s tím rozdílem, že jej podle slov Jiřího Rybáře kupec koupil po skončení aukce za 7 miliónů Kč.

Prodávaly se také obrazy od Emila Filly, Josefa Čapka, Otakara Kubína, Mikuláše Medka, Václava Boštíka či nedávno zesnulého Zdeňka Sýkory. Atrakcí byla i díla starých mistrů z majetku rodu Lobkowiczů, ze zámecké obrazárny v Mělníku, do nabídky se rovněž dostala černobílá fotografie Miroslava Tichého.

Podle Rybáře se o řadu obrazů strhl boj. „Někdy byl nárůst ceny obrovský,“ řekl.

Foto: Právo

Jan Zrzavý: Hoře (1915)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám