Hlavní obsah

Herečka Jitka Frantová jako nová Římanka

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herečka Jitka Frantová, žijící v Římě, je jednou z protagonistek projektu podpořeného Evropským parlamentem i EU, nazvaného Romani d’Europe (Evropští Římané) s podtitulem Nuovi Romani, Nuovi Italiani, Nuovi Europei (Noví Římané, Noví Italové, Nové Evropané).

Foto: Archiv, Právo

Jitka Frantová je součástí projektu, který mapuje osudy deseti cizinců v Římě.

Článek

Projekt mapuje osudy deseti cizinců z Litvy, Rumunska, Polska, Bulharska, Maďarska a České republiky, kteří z nejrůznějších důvodů opustili svou rodnou zemi a našli svou novou existenci v Římě.

Je mezi nimi kněz, učitelka, historička umění, inženýrka pracující v automobilovém průmyslu, ekolog, turistický průvodce, zdravotník, podnikatel, architektka. Každou z osobností portrétoval jako studijní práci mladý fotograf či fotografka a o jejich osudech psali novináři. Výstupem projektu byla nejen publikace, ale i výstava v římském metru, která potrvá až do 23. října.

Emigrovali z okupovaného Československa

Všechny osudy přinášejí poutavá vyprávění, v nichž příběh Jitky Frantové, jež v Římě našla útočiště se svým manželem, novinářem, publicistou a politikem Jiřím Pelikánem po nucené emigraci z okupovaného Československa, patří k nejzajímavějším.

Herečka, která se teprve v Itálii naučila jazyk a která dnes hraje paralelně v italštině, němčině i češtině, píše si své vlastní texty a intenzívně se věnuje argentinskému tangu, vzbudila zasloužený zájem veřejnosti.

V době výstupu projektu uvedla Jitka Frantová v Římě opětovně s velkým úspěchem své autorské monodrama Mé pražské jaro pro mladé studentské publikum, zajímající se o život v totalitních režimech.

Reklama

Související témata:

Související články

Rock a hypnotické afro přivezou Juju

Dvojice Justin Adams a Juldeh Camara (Juju) už není neznámá ani českým posluchačům a 16. listopadu máme poprvé možnost ji vidět naživo v pražské Akropoli.

Po O2 Aréně bude létat Batman

Akční show Batman Live, která je inspirována původním americkým komiksem, se 17. - 19. února 2012 představí v pražské O2 Aréně.

Výběr článků

Načítám