Hlavní obsah

Van Gogh se nezabil, byl zastřelen, tvrdí historici

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozvířit vody historie umění se rozhodli autoři publikace Van Gogh: The Life Steven Naifeh a Gregory White Smith. Říkají, že všeobecně rozšířená teorie o sebevraždě geniálního malíře je chybná. Prý ho zastřelili dva teenageři, zřejmě nechtěně.

Foto: Archiv, Právo

Van Gogh

Článek

Van Gogh zemřel v 37 letech v Auvers-sur-Oise ve Francii v roce 1890. Podle obecně rozšířeného povědomí tam spáchal slavný malíř, který trpěl těžkými depresemi, sebevraždu.

Autoři nové publikace tvrdí, že studovali deset let tisíce dokumentů a jejich publikace má přes 900 stran. Dostali se k osobním dopisům, které nikdy nebyly přeloženy do jiných jazyků a mezinárodní komunita je tedy neznala. Van Gogh se prý osudného dne rozhodl vyjít si na pole malovat, nikoliv spáchat sebevraždu.

Malíře měl zastřelit šestnáctiletý chlapec

Steven Naifeh řekl BBC, že "je jasné, že nešel na pole s úmyslem zabít se". Francouzský teenager René Secretan, který prý malíře dlouhodobě obtěžoval, přišel na pole s porouchanou zbraní a střelil po něm. Šestnáctiletý Secretan a jeho kamarád, s nímž si hrál na kovboje, byli ten den podle autorů životopisu opilí. "Byli známí tím, že každý den tou dobou chodili s malířem pít," uvádí autoři.

Van Gogh se po zásahu vrátil do hostince, po dvou dnech tam zemřel. Střelnou ránu měl v horní části břicha, podle autorů v nezvyklém úhlu. U sebevraždy je pravděpodobnější, že by se střelil přímo.

Depresemi ztrápený malíř smrt vítal

Na otázku, proč by umírající malíř chlapce neudal policii, Naifeh uvedl, že Van Gogh chtěl zemřít. "Vincent smrt vítal. Nechtěl chlapce tahat do vyšetřování..." O incidentu se ve skutečnosti ví tak málo, že nikdo nemůže spolehlivě nic vyvrátit.

Ve francouzském městečku je prý běžně přijímána ta verze, že šlo o nehodu a malíř klukům prostě nechtěl zničit život. Historik umění John Rewald zaznamenal podobné výpovědi v roce 1930, když ještě žili pamětníci.

Van Gogh se cítil být velkou zátěží pro svého bratra Thea, který se o něj staral. Malíř trpěl depresemi a psychickými problémy. Jeho díla se za jeho života neprodávala. Prodal jediný obraz, ač jich namaloval více než tisíc. Proslavil se až po smrti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám