Hlavní obsah

Aj Wej-wej se stal uměleckou osobností roku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Renomovaný britský časopis Art Review zvolil nejvlivnější uměleckou osobností roku čínského disidenta Aj Wej-weje. Tento výmluvný kritik čínské komunistické vlády, teprve nedávno propuštěný z vězení, se zapsal do povědomí milovníků umění svou instalací sta miliónů porcelánových slunečnicových semínek v londýnské galerii Tate Modern či jako spoluautor návrhu olympijského stadiónu v Pekingu.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Do povědomí milovníků umění se Aj Wej-wej dostal svou instalací sta miliónů porcelánových slunečnicových semínek v londýnské galerii Tate Modern či jako spoluautor návrhu olympijského stadiónu v Pekingu.

Článek

Čínská vláda ocenění kritizovala, když uvedla, že „politicky zaujatý“ výběr je v rozporu se zásadami zmíněného magazínu. „Čína má spoustu dostatečně schopných umělců. Domníváme se, že volba založená na čistě politickém, zaujatém pohledu, není v souladu se záměry časopisu,“ řekl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Liou Wej-min.

Čínské úřady umělce zatkly v dubnu na pekingském letišti v rámci zátahu proti kritikům vlády. Propuštěn byl koncem června, nadále je vyšetřován pro podezření z daňových úniků.

Reklama

Související témata:

Související články

V Berlíně se na umění stojí fronty

Výstava italského renesančního portrétu, kterou pořádá berlínské Bode Museum a newyorské Metropolitní muzeum, je úžasná a oprávněně na ni stojí fronty diváků.

Výběr článků

Načítám