Hlavní obsah

Hudební skupina Checkpoint: Hudba nás musí bavit

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedm let existující pražská skupina Checkpoint prošla v poslední době výrazným vývojem. Než letos na jaře vydala druhé album Střepy, nahradila zpěváky Páju a Lukáše novicem Martinem Rygálem. Její repertoár je od té doby zvukově důraznější, v textech ctící český jazyk.

Článek

Proč jste pěvecký tandem nahradili pouze jedním zpěvákem?

Tomáš Chrudimský (zpěv, kytara): Pája před třemi lety odletěla studovat operní zpěv do New Yorku a Lukáš se rozhodl věnovat pouze muzikálům. Chtěli jsme zachovat smíšené pěvecké duo, ovšem na konkurz přišlo víc dívek. Zatímco kluků bylo necelých deset, holek asi třicet. Martin Rygál, kterého jsme vybrali za kluky, se začal rychle podílet na tvorbě nových písniček, což předešlí zpěváci nedělali. Začal si psát aranže na tělo a brzy jsme zjistili, že zpěvačku nepotřebujeme, i když jsme s jednou nějaký čas koncertovali.

Co na tu změnu řekli vaši fanoušci?

Jakub Šmatlák (kytara): Bylo to pro nás těžké rozhodování, protože jsme věděli, že část fanoušků ztratíme. Na druhou stranu jsme věděli, že pokud si za tou změnou budeme stát, přibudou noví. To se také stalo. Kapela je nyní v porovnání s první deskou o něco tvrdší, což vyplynulo z nepřítomnosti dívčího zpěvu.

Při vydání debutu bylo zřejmé, že Checkpoint má velké ambice. Po stávajícím přitvrzení zvuku se ale poněkud rozplývají, nemyslíte?

Šmatlák: Na první pohled to tak může vypadat, ale my si ze všeho nejvíc přejeme, aby nás hudba bavila. A bavit nás to bude v okamžiku, kdy si za ní budeme stát. To se právě teď děje. Z popového cítění jsme ale až tak neslevili. Na podzim vydáme tři písničky, z nichž jedna bude vyloženě měkká, popová. Navíc máme kladné ohlasy jak na nové album, tak na koncerty. Lidé mají o naše cédéčko docela zájem.

Kolik jste jich už prodali?

Chrudimský: Na každém koncertě pět až deset kusů, což je na dnešní poměry slušné. Jeho cena je vyloženě lidová, stojí 99 Kč.

Jaké jsou vaše plány?

Chrudimský: Brzy vyjde už zmíněný singl, ke kterému nahrajeme videoklip. Budeme spolupracovat s Richardem Scheuflerem mladším a dohodneme se, jestli nám bude produkovat album. Příští týden začíná Angels & Mutants Tour 2011, které absolvujeme s kapelou Bikkinyshop.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám