Hlavní obsah

Lucerna Music Bar zavalí těžkotonážní rock Melvins

Novinky,
Praha

Americká skupina Melvins, nabízející nekompromisní hutný rock s kanonádou bicích, se po třech letech vrací do Prahy. Ve čtvrtek vystoupí v Lucerna Music Baru v rámci turné k aktuální desce Bride Screamer Murder.

Článek

Melvins se dali dohromady v první polovině osmdesátých let. Inspiroval je nejen hard core Black Flag z období alba My War, ale také hutný valivý sound newyorských Swans i zvuk metalových kapel. Od počátku si libují v pomalých valivých tempech a hutném zvuku, který ovlivnil nejen grunge, jaký hráli Soundgarden či Nirvana, ale i mnohem radikálnější představitele sludge rocku od Crowbar až po jeho současné představitele.

Kytaristu King Buzza a bubeníka Dale Crovera v roce 2006 doplnili dva členové skupiny Big Business, baskytarista Jared Warren a bubeník Coady Willis. Od té doby skupina vystupuje jako kvarteto se dvěma bubeníky.

O významu Melvins svědčí to, s kým vším za svou dlouhou kariéru hráli. Doprovázeli Jello Biafru i s japonským projektem Merzbow.

Crover občas bubnoval s Nirvanou. A právě její úspěch pomohl v devadesátých letech obskurním Melvins, aby desky Houdini, Stoner Witch a Stag vydali u velké firmy Atlantic. Od konce devadesátých let ale vydávají desky u společnosti Ipecac. S jejím majitelem, zpěvákem Faith No More Mikem Pattonem, hrál Buzz ve skupině Fantomas.

Po loňském koncertu Shellac a letošním vystoupení Swans se naskýtá další možnost  poznat originální americký underground.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám