Hlavní obsah

Na filmovém festivalu v Písku sbírali ocenění především čeští studenti

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tvrdé mezinárodní konkurenci se na filmovém festivalu v Písku prosadili především studenti písecké Filmové akademie Miroslava Ondříčka (FAMO). Hlavní cenu převzal v neděli večer v kině Portyč od režiséra Davida Ondříčka student Jan Vejnar za režii snímku Automatic for the People.

Článek

„Je to další velmi podařený snímek studentů FAMO, který sbíral ocenění i na jiných soutěžních akcích. Je to v podstatě tragikomický příběh člověka, který pracuje jako obsluha nápojového automatu,“ sdělila Právu ředitelka festivalu Vladana Terčová s tím, že hlavní cenu věnuje město Písek a je dotována částkou 50 tisíc korun.

Také další ocenění za nejlepší hraný film získal režisér z FAMO Jiří Sádek za film Pan Pozdě. Na promítání soutěžního bloku bylo vždy zaplněno celé kino a právě tento film vzbudil i u diváků velkou pozornost.

Čeští tvůrci se ve světě neztratí

„Zaujal mě ze všech filmů nejvíc a bavil mě především neotřelý nápad, když hlavnímu hrdinovi docházejí některé věci až s několikadenním zpožděním a zrovna tak opožděně reaguje,“ pochvaloval si divák Milan Čepec a shodoval se tak s míněním poroty, která udělila tomuto snímku také cenu za nejlepší scénář.

Cenu za nejlepší dokumentární film si z píseckého festivalu odnesl režisér Petr Kotrla. Mladá režisérka a animátorka Veronika Szemlová zase uspěla se svým animovaným snímkem Nesejdeš z cesty.

„Festival potvrdil vzrůstající úroveň a také to, že mladí čeští tvůrci se ve světě rozhodně neztratí. Mezinárodní porota jim přiřkla většinu cen,“ dodala Terčová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám