Hlavní obsah

Státním galeriím hrozí mezinárodní kulturní izolace

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státním galeriím v Česku hrozí kulturní izolace ze strany zahraničních partnerů. Ministerstvo kultury ČR totiž omezilo zápůjčky uměleckých děl na zahraniční výstavy z obavy, že budou jako majetek státu zabaveny zahraničními soudy kvůli kauze nevyjasněné arbitráže s firmou Diag Human. Ve Vídni takto byly v květnu zadrženy obrazy a sochy Beneše, Gutfreunda a Filly ze sbírek Národní galerie a Moravské galerie v Brně.

Článek

Národní galerie v Praze jako první bilancovala ztráty, které z toho plynou pro kulturní spolupráci. Vedení bylo nuceno přikročit k předčasnému návratu uměleckých děl zapůjčených na výstavy v Paříži, Drážďanech, Berlíně, Padově a Houstonu, muselo vypovědět již uzavřené výpůjční smlouvy na 23 obrazů a kreseb pro expozice v Paříži, Hamburku, Madridu, Veroně, Bratislavě a Seattlu a odstoupilo také od předběžně přislíbených zápůjček sedmi uměleckých děl do Vídně, Říma a Barcelony.

Zkušenost je taková, že když my něco nepůjčíme, tak ani v zahraničí nám logicky nic nepůjčí na naše domácí výstavy. Ředitel Moravské galerie Marek Pokorný pro Právo řekl: „Museli jsme některé již slíbené akce odvolat a jenom s velkými pochybnostmi mluvíme o možných kooperacích do budoucna. Získat vývozní povolení od ministerstva kultury pod podmínkou poskytnutí takzvané imunity příslušným státem není sice nemožné, ale dokud nebude rozhodnut vídeňský případ, vnímáme všichni každý vývoz jako riziko. Vše záleží na tom, jak dopadne odvolání firmy Diag Human ve Vídni. Jsem si téměř jist, že to bude v náš prospěch, ale nevím, kdy se tak stane.“

Obavy má i vedení Uměleckoprůmyslového musea (UPM). V uplynulých měsících museli zrušit hned několik zápůjček do zahraničí. Kvůli hrozbě zadržení děl byla odložena jednání o zápůjčkách pro významnou putovní výstavu Inventing the Modern World, která se během let 2012 až 2014 uskuteční na čtyřech místech v USA.

„Současně bylo UPM nuceno posunout na neurčito již dohodnuté výstavy z vlastních sbírek – Český plakát 1890–1935 v Bruselu a Hoornu, plánované na podzim tohoto roku, a asi bude muset odložit výstavu fotografií Josefa Sudka v Národní galerii v Kanadě (2012),“ uvedla pro ČTK mluvčí muzea Jana Ulipová.

Podle mluvčího ministerstva kultury Stanislava Brunclíka se právě dokončuje analýza dopadu kauzy Diag Human na státní kulturní instituce. Právu sdělil: „Vedení každé galerie má pravomoc na vlastní odpovědnost pokračovat v zapůjčování uměleckých děl do zahraničí. Nejde o žádný striktní zákaz ze strany ministerstva.“

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám