Hlavní obsah

Rick Wakeman zahraje na Slovensku Liszta, Yes i Beatles

Právo, Ivan Vilček

Bývalý člen skupiny Yes Rick Wakeman odehraje na Slovensku dva exkluzívní koncerty - 10.10. v Bratislavě a 12.10. v Košicích.

Článek

Tyto koncerty odehrajete u příležitosti 200. výročí narození Franze Liszta. V čem budou tyto koncerty pro vás výjimečné?

I když jsem známý především jako hráč obklopený klávesovými soupravami, na kterých hraju pro různé rockové kapely, orchestry a pěvecké sbory, moje největší láska bude vždy piano. Proto dělám ročně kolem 20 klavírních koncertů, na nichž hraju své vlastní písně i skladby jiných autorů, kteří mě v životě inspirovali. Je to pro mě vždy jediněčný zážitek. Fakt, že mě slovenské organizace Spolek Franze Liszta a Divadlo Hudby pozvali vystupovat na Slovensko při příležitosti výročí narození Franze Liszta, si nesmírně vážím a moc sa na tyto koncerty těším.

Lisztova genialita a vášeň pro hru na piano je něco úžasného. Jeho velký vliv na hudbu a hudebníky trvá dodnes. Jeho skladba „Liebestraum“ mě inspirovala při napsání skladby „After the ball“ pro zimní olympijské hry v Innsbrucku. Jak jsem už řekl, je to pro mě nesmírná čest, že můžu vystoupit na Slovensku při této jedinečné příležitosti.

Podle čeho vybíráte skladby na tyto koncerty?

Budu hrát mix různé hudby. Zahraji své vlastní písně, samozřejmě písně od mích domovských skupin Yes a Strawbs, ale také písně od The Beatles, Cata Stevense nebo Davida Bowieho.

Lisztovi jste věnoval svůj album Lisztomania. Čím vás jeho tvorba uchvátila?

Franz Liszt byl mistr melodie, kterou pokládám za srdce hudby. Když jsem byl požádán, abych složil hudbu k filmu Kena Russela Lisztomania, měl jsem šanci studovat Lisztovu tvorbu velmi detailně, mnohem víc, než na Královské hudební akademii. Tehdy jsem pochopil genialitu tohoto hudebníka a skladatele. Dodnes považuji jeho styl komponování hudby za jediněčný.

Připravujete nové album?

Nahrál jsem v poslední době několik klavírních alb. Poslední má název Always With You, z něhož mám velkou radost. Album jsem nahrával na pianu Steinway, který je můj nejoblíbenější. Po návratu ze Slovenska letím do Jižní Ameriky, kde odehraji klavírní koncert s orchestrem a pěveckým sborem. Na přelomu října a listopadu budu koncertovat ve Spojených státech a Kanadě s Johnem Andersonem. Koncerty ponesou název Two Man Acustic Show.

Každý týden mám vlastní program v rádiu a každý měsíc se zúčastňuji několika televizních programů. Příští rok v květnu připravujeme velký koncert pod širým nebem s orchestrem a pěveckým sborem. Budeme hrát rozšířenou verzi Journey to the centre o the world.

Reklama

Výběr článků

Načítám