Hlavní obsah

Pátá sezóna operních přenosů z Metropolitní opery se odehraje ve 23 českých sálech

Právo, Vladimír Říha

Příští sobotu 15. října začne u nás stejně jako ve světě nová sezóna přímých přenosů z newyorské Metropolitní opery. Úvodním přenosem bude Donizettiho opera Anna Boleynová s ruskou sopranistkou Annou Netrebko v hlavní roli.

Foto: ČTK

Ruská sopranistka Anna Netrebko jako Anna Boleynová v Donizettiho opeře.

Článek

Premiéru měla nová inscenace minulé pondělí a ohlas v tisku je výjimečný. New York Post napsal, že „oslnivý výkon katapultoval Netrebko do kategorie prima donna assoluta“ (absolutní primadona, pozn. red.).

Zájem o přenosy v českých kinech je výjimečný a většina z jedenácti titulů sezóny je již vyprodána nebo téměř vyprodána. Přitom před pěti lety, kdy distribuční společnost Aerofilms s přenosy začínala, to byl velký skok do neznáma a v počátku je nabízelo jen jediné kino – pražské Aero.

Zájem rostl

„V úspěch jsem věřil hned od začátku, ale konkrétní představy o množství lidí i kin jsem tehdy neměl,“ vzpomíná „otec“ nápadu českých přenosů z MET Martin Cikánek, absolvent oboru hudební management na HAMU.

„Projekt Met: Live in HD byl tehdy v plenkách i celosvětově a nikdo asi netušil, co nám všem vzniká pod rukama,“ pokračuje. Cikánek využil toho, že byl tehdy v USA na stáži a sledoval vznik projektu přímo od začátku na místě. Newyorská MET procházela předtím krizí, návštěvnost po útocích ze září 2001 klesala. A tak nový ředitel Peter Gelb dal projektu přímých přenosů v nejlepší možné kvalitě zelenou.

Prvním byla Mozartova Kouzelná flétna v prosinci 2006, kterou uvedlo 56 amerických kin. Zájem rostl a během první sezóny se přidala i západoevropská kina. „Slyšel jsem o projektu mluvit Gelba v Paříži na jedné konferenci a navázal jsem s ním osobní jednání, která skončila úspěšně dohodou o přenosech od roku 2007,“ doplňuje Cikánek.

Problémem bylo technické vybavení kin

Problémem byla zpočátku technická úroveň kin. Američané žádali digitální kvalitu, a tak se musela kina teprve přizpůsobovat, dnes v Praze vysílají již tři a v celém Česku 23 kinosálů ve dvaceti městech.

Celosvětově bude v nové sezóně sledovat přenosy 54 zemí v 1600 kinosálech. Distribuční společnost Aerofilms, která zajišťuje přenosy u nás, je provozuje v současnosti i v dalších šesti východoevropských zemích, kupř. na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a Chorvatsku.

„Třeba v Záhřebu v Koncertní dvoraně Lisinského máme 900 abonentů na všechny přenosy sezóny,“ uvádí Cikánek, který je ale trochu zklamán z východoslovenských Košic, kde zatím návštěvnost není podle představ. Cena lístků v Čechách je různá podle jednotlivých kin, průměrně stojí 300 Kč na jeden přenos, ale abonenti mají ceny výhodnější.

Přenosy z MET v sezóně 2011/2012

15. října v 18.45 hod. Gaetano Donizetti: Anna Boleynová

29. října v 18.45 hod. Wolfgang Amadeus Mozart: Don Giovanni

5. listopadu v 16.45 hod. Richard Wagner: Siegfried

19. listopadu v 18.45 hod. Philip Glass: Satyagraha

3. prosince v 18.15 hod. G. F. Händel: Rodelinda

10. prosince v 18.45 hod. Charles Gounod: Faust

21. ledna 2012 v 18.45 hod. G. F. Händel, J. Ph. Rameau, A. Vivaldi: Kouzelný ostrov

11. února v 17.45 hod. Richard Wagner: Soumrak bohů

25. února v 18.45 hod. Giuseppe Verdi: Ernani

7. dubna v 17. 45 hod. Jules Massenet: Manon

14. dubna v 18.45 hod Giuseppe Verdi: La Traviata

Nová sezóna je dramaturgicky velice pestrá. Kromě pokračování Wagnerovy tetralogie Prsten Nibelungův v režii Roberta Lepage zahrne i barokní pasticcio Kouzelný ostrov s Plácidem Domingem, minimalistickou operu Philipa Glasse Satyagraha o životě Mahátmy Gándího či Massenetovu Manon opět s Annou Netrebko v titulní roli. Operní fanouškové se mají na co těšit!

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám