Hlavní obsah

Anglie zhlédla dokument o dusící se Ostravě

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Továrna, v originále Factory. Tak pojmenovali britští filmaři dokument, který loňskou zimu natočili v nejznečištěnějším městě Evropy, v Ostravě. V pondělí jej odvysílala britská televize ITV 1.

Foto: Radim Kijonka, Právo

Obyvatelé Ostravy při jednom z protestů kvůli špatnému ovzduší s maketou ArcelorMittalu a plynovými maskami

Článek

Pětačtyřicetiminutový snímek naznačuje, že ostravské ulice, především ty v obvodu Radvanice a Bartovice, zahlcuje smogem z 80 až 90 procent huť Arcelor Mittal, kterou vlastní nejbohatší muž Velké Británie Lakshmi Mittal. Firma se ale brání a dokument odmítá. Neznečišťuje prý ostravský vzduch sama a do zdejší ekologie už od roku 2003 investovala 2,6 miliardy korun.

Podle viceprezidentky korporátní komunikace ArcelorMittalu Nicoly Davidson je vliv hutě na zamoření Ostravy prachem rozhodně menší. „Podle naší studie se pohybuje někde mezi 20 až 40 procenty,“ tvrdí ve filmu viceprezidentka. Náměstek ostravského primátora pro životní prostředí Dalibor Madej (ODS) však oponuje a ve snímku říká, že Radvanice a Bartovice jsou ArcelorMittalem zamořovány až z 90 procent.

„Kde je tedy skutečná pravda?" ptá se dětská lékařka Eva Schallerová, která v Ostravě-Radvanicích a Bartovicích má svou ordinaci a v dokumentu seznamuje diváky se svými malými astmatickými pacienty dusícími se při smogu. Ona sama ve filmu tvrdí, že ArcelorMittal znečišťuje Radvanice a Bartovice z 80 až 90 procent.

Dokument natočil režisér Michael Simkin v rámci cyklu Exposure – tedy Odhalení. Čeští diváci si na jeho uvedení budou muset počkat. Britové jsou však, podle jejich reakcí na webech, překvapeni, šokováni a zhrozeni z toho, co film ukazuje. Tedy město Ostrava v současné Evropě utopené ve smogu, dusící se děti z Radvanic a Bartovic, na které se valí hustý dým ze sousedních komínů hutě ArcelorMittal.

Reklama

Výběr článků

Načítám