Hlavní obsah

Zemřel spisovatel a scenárista Jan Jílek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek ráno zemřel po dlouhé a těžké nemoci spisovatel a scenárista Jan Jílek, otec televizní moderátorky Michaely Jílkové. Bylo mu 77 let. Novinkám to oznámila jeho rodina.

Foto: Kamil Rodinger, Právo

Jan Jílek

Článek

Chvíli před skonem známého scenáristy, ve středu večer, Česká televize reprízovala jeho komedii Láska jako trám s Jiřinou Šejbalovou a Janem Pivcem.

Jílek studoval na pražské DAMU, posléze byl hercem v Divadle Jiřího Wolkera. Od 60. let pracoval jako scenárista v České televizi a v Československém filmu.

Napsal desítku televizních inscenací, několik pohádek, například Kulihrášek a zakletá princezna, kterou v roce 1957 zfilmoval František Filip. Ten režíroval již zmíněnou komedii Láska jako trám.

V roce 2003 byla podle jeho scénáře natočena pohádka O Ječmínkovi.

Jan Jílek

Jan Jílek se narodil 24. listopadu 1933. Vystudoval v Praze DAMU, stal se hercem a dramatikem. Z jeho prvních filmových děl lze uvést Osení a Žalobníky. Napsal 14 divadelních pohádek, pro televizi z nich připravil inscenace O králi Ječmínkovi, Kašpárek, Honza a zakletá princezna a O Kulihráškovi.

Je i autorem televizních her Láska jako trám, Tchyně, Královský život otroka Ezopa aj.

V roce 2008 vydal románovou ságu Milování s hudbou.

V roce 2008 vyšla jeho románová sága Milování s hudbou. Příběh vesnice u moravského města Litovel a jejího obyvatele, který studuje hru na housle. Román začíná před první světovou válkou a mapuje život během historických událostí 20. století až do současnosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám