Hlavní obsah

Nová alba: Tonya Graves, Tři sestry i Pink Floyd

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V tomto týdnu představujeme především česká alba, kterých vyšlo poměrně dost. Doplňují je zahraniční lahůdky z oblasti taneční hudby, indie i legendárního art rocku.

Článek

Tonya Graves: I’m The Only Me

Tonya Graves zpívala kromě funkových Monkey Business s New Orchestra of Dreams Štěpána Smetáčka, Blues Bandem Luboše Andršta, Liquid Harmony nebo v projektu Kašpárek v rohlíku. Na svém sólovém albu I’m The Only Me (Jsem jaká jsem) je ale popová diva. Představuje se nadto jako zručná zpěvačka s překvapivě zajímavými barvami hlasu. Má v něm bluesovou syrovost i soulovou jemnost, proto je schopna s ním spoluvytvářet písničkám různé atmosféry a současně být vždy přesvědčivá.

Z jejího projevu prýští jasné rozhodnutí a přesvědčení o správnosti projektu i jednotlivých písniček. Kolekce je nebývale vyrovnaná. Její poutavá atmosféra sice trochu pobledne s okatě tanečními kompozicemi (Better Than You Know, Megastar (Chris Sadler Club Mix)), písně I’m The Only, Not Enough, 39 Reasons či především duetem Keeper (s Kryštofem Michaelem), obohacují ale repertoár tuzemského popu o velmi silné položky. Vzniklo pozoruhodné album, které si pro dobré skladby, skvělou interpretaci i celkovou barevnost zaslouží více pozornosti, než se obvykle popovým deskám dává.

Supraphon

Support Lesbiens: Homobot

Pražská formace Support Lesbiens se hlásí novým albem. Dokazuje na něm, jak moc je autorsky vyzrálá a prezentuje se také výborným studiovým zvukem, který je dostatečně moderní. V něm je ostatně zřejmě největší posun, který pětice na novince učinila. Vedle rockových postupů se objevují i znatelné prvky z taneční hudby, což je dílem dáno přítomností producenta Ecsona Waldese (který taneční scénu dobře zná), dílem tím, že kapela cítila nutnost učinit v tomto ohledu posun, ne ale za každou cenu směrem, ve kterém by ztratila svou osobitost. Ve skvělé formě se na nahrávce nachází zpěvák Kryštof Michal. Zajímavý je jeho duet s Tonyou Graves v písni Keeper, který je mimochodem i na aktuálním albu Tonyi Graves.

Universal Music

Xindl X: Xpívánky

Na svém novém albu se písničkář Xindl X vrací ke svým folkovým kořenům. Souvisí to do značné míry s aktuálním turné, které vede mimo jiné po zdejších divadlech a při němž se Xindl X představuje i se svou kapelou jako folkař v nejlepší formě. Na dvou CD jsou všechny písně z jeho předcházejících dvou počinů nahrané tak, jak vlastně původně vznikly, tedy s akustickou kytarou. Písnička Láska v housce je zde například prezentována bez ženského hlasu. Rozhodně jde o pozoruhodné odkrytí Xindlových karet a minimálně zajámavou sběratelskou raritu.

Championship Records

Tři sestry: V areně

V roce 2010 oslavila pražské punková skupina Tři sestry 25 let existence. Celý ten rok se proto nesl ve znamení oslav jubilea a vše vyvrcholilo megakoncertem 22. prosince v pražské Tesla Areně. Na něm kapela před sedmi tisíci diváky bilancovala svou dosavadní kariéru padesáti odehranými písněmi ze všech tvůrčích období. Hity Život je takovej, Kovárna, Zelená, Modlitba pro partu, Mexiko a jiné pak během večera zazněly exkluzivně za doprovodu čtyřicetičlenného orchestru a sboru Hudebního Divadla v Karlíně pod taktovkou Martina Kumžáka. Tento povětšinou neopakovatelný zážitek nyní vychází v nekráceném rozsahu téměř tří hodin na kolekci dvou DVD a tří CD nazvané V aréně.

EMI

Petr Kotvald: Právě tady... právě teď

Na vzniku nového alba zpěváka Petra Kotvalda, jenž jím oslavuje čtvrtstoletí na sólové dráze, se kromě něho podílel i již osvědčený autorský tandem Jindřich Parma a Pavel Cmíral. Společně tak pořídili kolekci, která se pokouší navázat na Kotvaldovy dosud známé hity z minulých časů.

Znamená to, že se deska nese v moderním tanečním duchu, má diskotékový potenciál a nad tím vším se lehounce vznáší autorský i tvůrčí nadhled. Využití moderních studiových technologií ve zvuku není samoúčelné. Snoubí se s talentem všech zúčastněných, autorskou, hudební a interpretační gramotností autorů i zpěváka. Je to pozoruhodná nahrávka, která rozhodně nemá důvod skrývat své ambice.

EMI

Example: Playing In The Shadows

Elliot John Gleave, kterého zná hudební svět pod uměleckým jménem Example, o sobě dal poprvé vědět minulý rok hitem Kickstarts. Britský zpěvák a raper strávil většinu z posledních měsíců ve studiu, kde vznikl nový materiál, jenž v těchto dnech vydává pod názvem Playing In The Shadows.

Za první vlaštovku z alba byla zvolena taneční pecka Changed The Way You Kiss Me, která zaznamenala velký ohlas v celé Evropě. Example se na zmiňovaném singlu oprostil od mainstreamových berliček, které v minulosti v jeho hudbě hrály podstatnou roli, a zaměřil se tancechtivé fanoušky. Přidal pořádný klubový dupák, který pro něho vyhotovil producent a remixér Michael Woods, a doplnil skladbu o oblíbený elektronický sound. Výsledkem této činnosti byla jedna z největších tanečních bomb jara a léta. Při téhle desce se zkrátka musí tančit.

Universal Music

Pink Floyd: The Dark Side On The Moon

Britská skupina Pink Floyd vydává v rámci projektu Why Pink Floyd? nezveřejněné archivní nahrávky, unikátní sběratelské edice a kompletní zremasterovanou diskografii. Nejpodstatnější položkou první vlny tohoto počinu je legendární album Dark Side Of The Moon.

Koncepční deska původně vydaná v březnu 1973 je komerčně nejúspěšnějším titulem kapely. Celosvětově se jí prodalo přes 45 miliónů kopií. Album, jehož tématem jsou problémy současného světa, je dodnes živé a oslovuje další a další generace posluchačů. V rámci akce Why Pink Floyd? vycházejí dvě reedice slavného alba. Dvoudisková Experience Edition obsahuje vedle zremasterované originální nahrávky také dosud nevydaný koncert z londýnského Wembley, jenž se uskutečnil v roce 1974. Šestidisková Immersion Edition nabídne i spoustu raritního materiálu. Součástí jsou i šestatřicetistránková publikace od Storma Thorgersona a dvacetistránková knížka s fotografiemi, které pořídil respektovaný fotograf Jill Furmanovsky.

EMI

Feist: Metals

Na čtvrtém albu pětatřicetileté kanadské zpěvačky Feist je tucet vcelku intimních kompozic, které se nesou v duchu jakéhosi indie popu. Podíleli se na nich i její dlouholetí spolupracovníci Chilly Gonzales a Mocky. Kolekce byla nahrána v Kalifornii a ve studiu na její zvuk dohlížel Valgeir Sigurosson, který v minulosti proslul svou spoluprací s islandskou zpěvačkou Björk.

Universal Music

Reklama

Výběr článků

Načítám