Hlavní obsah

Žbirka jinak, David po letech

Právo, Kateřina Hejdová

Na zdejší hudební scéně bude letošní podzim poměrně poklidný. Většina českých a slovenských interpretů v době táhnoucí se finanční krize sází na jistoty, a tak se letos žádné velké překvapení konat nebude. Přesto některá alba budou stát za pozornost.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Miro Žbirka

Článek

Spolu s bratislavským symfonickým orchestrem Capella Istropolitana představí například v netradičních úpravách své nejpopulárnější písně slovenský zpěvák žijící v Praze Miroslav Žbirka. Jeho CD Symphonic album vyjde 17. října, limitovaná De Luxe verze bude obsahovat navíc DVD se záznamem koncertu z Obecního domu v Praze.

Na čtyřech plánovaných exkluzivních koncertech, které začnou 17. října v Brně a skončí 7. listopadu ve Státní opeře v Praze, zazní naživo upravené Mekyho hity jako Balada o poľných vtákoch, Atlantída, Len s ňou či Deny.

Singl Čas vítězství je předzvěstí nové desky zpěváka a skladatele z poněkud jiné sféry pop music. Michal David připravuje nové album po deseti letech a sledovat jeho potenciální úspěch na současné české hudební scéně bude nadmíru zajímavé.

Mladá pěvecká vlna spoléhá na turné

O slovo se samosebou hlásí i mladší muzikantská generace, která by vody české popmusic mohla přece jen zčeřit větší silou.

S prvním sólovým albem I'm The Only Me se od pátku pokouší na české scéně uspět nepřehlédnutelná zpěvačka kapely Monkey Business Tonya Graves. Ženské hlasy zastoupí i Dara Rolins s připravovanou deskou Stereo či její krajanka a několikanásobná slovenská slavice Zuzana Smatanová s albem Dvere.

Po rekonvalescenci se pomalu vrací na hudební pódia také Anna K., jež na listopad připravuje k vydání svou osmou řadovku. Z předních českých kapel se o posluchače budou následující týdny přetahovat Support Lesbiens s Homobotem, Vypsaná fiXa s albem Detaily, Priessnitz se Stereem (název jejich alba se shoduje s názvem desky Dary Rolins) či Wanastowi Vjecy, jejichž nový počin přislíbil v létě Robert Kodym.

Již čtvrté studiové album vydá koncem října zpěvačka Tereza Kerndlová. Pracovala na něm dva roky a hlavním tématem jsou podle ní složité mezilidské vztahy. Dvanáctce skladeb vévodí singl Schody z nebe, který dal desce také název. Bonusová písnička Já chci jen to, co chci zní v kinech coby český verze soundtracku pohádky studia Walta Disneyho Na vlásku.

Reklama

Výběr článků

Načítám