Hlavní obsah

Filmový festival v Reykjavíku nabídne kino v bazénu, pod zemí i na gauči

Novinky, Šárka Adlerová (Reykjavík)
Reykjavík

Více než stovku filmů lze shlédnout na Mezinárodním filmovém festivalu v Reykjavíku, který se letos koná již poosmé. O hlavní cenu, Zlatého papuchalka, která bude udělena filmovému objevu roku, se letos utká dvanáct filmů. Rok od roku se rozrůstající festival letos zahájil dokument Vincenta Morriseta "Inni" o islandské hudební skupině Sigur Rós.

Článek

Festival je letos zaměřen na rumunskou kinematografii, čemuž odpovídá i program - kromě samostatného bloku filmů rumunských režisérů a samostatného profilu rumunského režiséra Adriana Sitaru probíhá v rámci festivalu i výstava fotografických portrétů rumunských filmových tvůrců a herců fotografa Alexe Galmeanu.

Mezi čestnými hosty festivalu jsou maďarský režisér Béla Tarr, jenž obdrží Cenu za celoživotní přínos, či dánská režisérka Lone Scherfigová, která obdrží Cenu za umělecký přínos. Režisérka, jejíž filmy Italština pro začátečníky a Wilbur se chce zabít jsou známy i u nás, představila na festivalu svůj nový film One Day (Jeden den), adaptací bestselleru Davida Nichollse s Anne Hathawayovou a Jimem Sturgessem v hlavních rolích.

K tradičním lákadlům festivalu patří swim-in cinema, tedy kino v bazénu. Oproti loňskému roku, kdy se komedie Někdo to rád horké promítala v nejstarším reykjavickém bazénu Sundhöllinn, dali letos organizátoři přednost největšímu bazénu v Laugardalu, kde uvedli Nekonečný příběh. Volba bazénu byla minimálně s ohledem na zvuk vynikající tah - oproti poněkud "bazénové" akustice Sundhöllin bylo letos ozvučení skvělé.

Filmový festival letos navázal spolupráci i s celosvětovým "gaučovým" festivalem Couch Film Fest (http://www.couchfilmfest.com/). Návštěvníci tak měli možnost v sobotu 24. září pobíhat od jedné domácnosti milovníků filmu k druhé a na pohovkách sledovat a hodnotit krátké filmy z celého světa.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám