Hlavní obsah

Poslední nové písně R.E.M. vyjdou v listopadu

Novinky, Stanislav Dvořák

Pár údajně posledních nových písniček amerických R.E.M. vyjde společně s mohutným několikadiskovým výběrem hitů. Bude to jejich první "bestofka" zahrnující celou kariéru.

Foto: Profimedia.cz

Skupina R.E.M.: zleva Mike Mills, Michael Stipe a Peter Buck

Článek

Retrospektivní výběr by se měl jmenovat Part Lies, Part Heart, Part Truth, Part Garbage: 1982-2011 a vyjde 15. listopadu. O nových písních není zatím nic známo, ani jejich počet, ale určitě nepůjde o plnohodnotné studiové album. Nahrávky vznikly po desce Collapse Into Now.

R.E.M. už vydali jiné výběry hitů, ale ty nezahrnovaly celou kariéru (část jí strávili u IRS Records a část u Warner Bros.), tento bude patrně největší za celou dobu existence skupiny.

R.E.M. oznámili svůj konec po 31 letech. Vznikli v roce 1980 ve městě Athens v americké Georgii. Zpěvák Michael Stipe chtěl se svými kamarády Peterem Buckem, Mikem Millsem a Billem Berrym šířit nezávislý inteligentní rock a jejich první singl Radio Free Europe našel fandy mezi klubovým publikem a posluchači univerzitních rádií.

Nikdy neříkej poslední

Skutečně masovou stadiónovou kapelou se stali R.E.M. na přelomu osmdesátých a devadesátých let. Extrémně úspěšná byla zejména alba Out of Time (1991) a Automatic for the People (1992). Pak  následovaly desky Monster (1994), New Adventures in Hi-Fi (1996), Up (1998), Reveal (2001), Around the Sun (2004), Accelerate (2008) a poslední oficiální studiové album Collapse into Now (2011).

Oznámení konce R.E.M. lze ovšem brát s rezervou. Byl by to odchod na vrcholu, jenže není vyloučeno, že za rok ohlásí "překvapivé" comebackové turné. Podobné věci se staly v hudebním průmyslu již tolikrát, že jsou tématem vtipů. Poslední koncerty kdysi ohlásili Leonard Cohen, Tina Turner, Black Sabbath či Simply Red a nikdo z nich to nedodržel.

Reklama

Výběr článků

Načítám