Hlavní obsah

Ve washingtonské bazilice zněla Dvořákova hudba

Washington

Ve washingtonské bazilice Národní svatyně neposkvrněného početí v neděli zněly tóny hudby Antonína Dvořáka. Stalo se tak na mši sloužené pražským arcibiskupem Dominikem Dukou, která byla součástí amerických oslav 170. výročí narození jednoho z nejvýznamnějších českých skladatelů.

Foto: Zdeněk Fučík , ČTK

Pražský arcibiskup Dominik Duka (vpravo) na mši ke 170. výročí narození skladatele Antonína Dvořáka 25. září ve Washingtonu.

Článek

Při bohoslužbě se hrála Dvořákova mše D-dur, "Lužanská". "Ta hudba i ten zpěv, to není něco jako přídavek, ale jde o součást bohoslužby. Dvořák byl jako umělec nejen jedinečný otevřeností, ale byl to také i hluboce věřící člověk zkoušený životem. Takže je to hudba, která tomu, kdo otevře své srdce, tak mu pomůže se modlit. A překryla ta hudba i mé chyby v angličtině," řekl Duka.

Washingtonská mše podle něj byla teprve druhou, kterou v tomto jazyce sloužil. "Podle toho asi vypadala, ale snažil jsem se," podotkl arcibiskup s úsměvem. Dominik Duka, který mluví německy, francouzsky, ale i třeba italsky či španělsky, dodal, že anglicky se učil od svého tatínka, který bojoval ve druhé světové válce.

Mše ve washingtonské bazilice byla vyvrcholením jeho několikadenního pobytu ve Spojených státech. Duka jednal s americkými biskupy, třeba o studijní spolupráci. Navštívil ale i hrob amerického prezidenta Johna F. Kennedyho, který byl katolického vyznání. Arcibiskup se také setkal s bývalým bezpečnostním poradcem prezidenta Jamese Cartera Zbigniewem Brzezinským a navštívil představitele katolické církve ve Filadelfii.

Dnes ještě Duka na české ambasádě ve Washingtonu ocení medailí sv. Anežky českého honorárního konzula v Texasu Raye Snokhouse, dirigenta Murryho Sidlina za jeho filantropickou činnost na paměť koncentračního tábora v Terezíně a Jana Tomečka, který se v USA angažuje v duchovním životě krajanů. Poté se arcibiskup vrátí do Prahy.

Dnešní mše ve Washingtonu byla součástí zhruba dvouměsíční přehlídky Dvořákovy hudby nazvaného Festival vzájemné inspirace, který organizuje česká ambasáda ve Washingtonu. Akce by měla vyvrcholit v den státního svátku 28. října koncertem ve Washingtonské národní katedrále. Zazní na něm Dvořákovo Te Deum v interpretaci místního stopadesátičlenného sboru za účasti české sopranistky Alexandry Berti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám