Hlavní obsah

Rodina se rozloučila se zesnulým režisérem Vávrou

Praha

Motolské krematorium v Praze bylo v pátek odpoledne místem posledního rozloučení s režisérem a scenáristou Otakarem Vávrou, který zemřel 15. září ve věku 100 let. Rozloučení se uskutečnilo v úzkém rodinném kruhu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisér Otakar Vávra

Článek

Vávrovi přátelé a žáci se budou moci začátkem října zúčastnit vzpomínkového aktu na pražské Filmové a televizní fakultě, kde kdysi založil katedru režie. Léta tam vyučoval a vychoval desítky domácích i zahraničních filmařů.

K rozhodnutí uspořádat poslední rozloučení jen s nejbližší rodinou režisérova manželka Jitka Němcová řekla, že se toho o Vávrovi "dost namluvilo" už začátkem roku při jeho 100. narozeninách. [celá zpráva]

Režisér bude pohřben na pražských Olšanských hřbitovech vedle svého bratra spisovatele Jaroslava Raimunda Vávry.

Otakar Vávra byl autorem více než 80 scénářů a režíroval padesátku filmů. Natočil oblíbenou komedii Velbloud uchem jehly, Krakatit s Karlem Högerem, ceněné je zpracování Hrubínovy slavné básně Romance pro křídlovku a k vrcholům jeho tvorby patří i Kladivo na Čarodějnice. Vytýkány jsou mu však snímky poplatné komunistické ideologii.
Svůj poslední 43minutový dokument Moje Praha, který byl úvodním dílem nedokončeného projektu 21 pohledů na Prahu 21. století, natočil Vávra v roce 2002 ve společnosti Febio Fera Feniče.

Reklama

Související články

Zemřel režisér Otakar Vávra

Ve věku 100 let zemřel ve čtvrtek režisér Otakar Vávra. Uvedl to Český rozhlas. Vávra natočil svůj první film před 80 lety, založil na FAMU katedru režie...

Výběr článků

Načítám