Hlavní obsah

Máme NATO? v České televizi

Novinky, Michal Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Summit NATO skončil před mnoha týdny. Diváci ČT nyní mohou vidět, že za sebou mimo jiného zanechal i neobyčejný dokumentární film Víta Janečka Máme NATO? Česká televize jej vysílá dnes večer na ČT 2 v rámci nového programového okna, které je věnováno aktuálním dílům na hranici publicistiky a dokumentaristiky.

Článek

Mladý filmař Janeček vzal kameru a při příležitosti loňského pražského summitu vojenského společenství zaznamenal některé okolnosti zasedání, aby je konfrontoval s tím, jak o roli paktu NATO sami přemýšlíme. Autor předkládá jakýsi myšlenkový "diskurz", kde se objevují mluvící hlavy rozumem nebo funkcemi pomazané mezi vtipně vloženými záběry. Aby nedošlo k mýlce: nejde o politické "trnky brnky" ve stylu TV cyklu Stalo se.

Dokument stojí na konfrontaci názorů

Naopak. Nebývá běžným zvykem, aby se na obrazovkách ČT objevil dokument, v němž se natolik nezaujatě a polemicky přemýšlí o aktuálních i obecných věcech. Václav Bělohradský před rozsvíceným hradním srdcem říká, že Západ promeškal historickou šanci převzít odpovědnost za celý svět. A že NATO zůstalo proto, aby po zániku konfliktu studené války nemusel Západ přijmout odpovědnost za celý svět a mohl se před požadavky a živelným nebezpečím plynoucím z chudší a zanedbanější části planety dobře opevnit.

Vondra kontra Slačálek

Alexandr Vondra odsuzuje český sklon ke skepsi a nedostatku sebevědomí, který nám brání, abychom správně docenili přínos vojenského paktu jako by káral Čechy za nakažlivou nemoc, totiž za hloupost. A anarchista Ondřej Slačálek? S lebkou vytištěnou na triku mluví o manažerech a generálních ředitelích, kteří za zdmi neproniknutelných institucí rozhodují o chodu světa.

A co na to Enge?

Závodník Tomáš Enge mezi tím pořádá v obchodním centru Černý most autogramiádu a "bojí se teroristického útoku na Prahu". Jinak ovšem vysvětluje, že se občanům, kteří zbyli ve městě, stará o možnost vyžití: "Aby se mohli se mnou setkat, dostat podepsanou kartičku a podívat se na formuli..."

Janečkovi se někdy daří, někdy nedaří demaskovat originálnost i rozporuplnost nejroztodivnějších aktérů a glosátorů onoho historického summitu, stejně jako se snaží naznačit mechanismy "mediální politiky" uzavřené vojenské instituce. Ne v povrchním televizním zpravodajství, ale až v takovýchto filmem vidíme přirozenou komičnost, případně pochybnost i těch navenek nejvážnějších a nejdůležitějších věcí, pro jaké si člověk našel označení politika. A můžeme nad nimi začít (sebevědomě) přemýšlet.

Máme NATO?, ČT 2, 13. února, 21.00, Námět, scénář, režie: Vít Janeček, kamera: Vít Klusák, Česká televize 2003, 28 min

Reklama

Výběr článků

Načítám