Hlavní obsah

Povídky Jana Balabána vyhlášeny knihou desetiletí

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení Litera vyhlásilo ve čtvrtek v Praze českou "knihu desetiletí". Podle názoru poroty je nejvýznamnějším dílem za posledních deset let kniha Jana Balabána Možná že odcházíme.

Článek

Jan Balabán již zemřel, cenu proto převzal vydavatel, který zavzpomínal, že autor byl všemi úspěchy své knihy dost překvapen. Knihou desetiletí pro děti se stali Lichožrouti Pavla Šruta.

Mezi nominovanými byli také Antonín Bajaja (Zvlčení), Bohumila Grögerová (Rukopis) či Ivan Klíma (Moje šílené století) a Jan Novák (Zatím dobrý).

V anketě bylo osloveno cca 300 osobností z knižní branže - knihkupci, knihovníci, autoři, překladatelé, publicisté a pedagogové. Hlasovalo se dvoukolově. Vítěz tentokrát nezíská žádnou finanční prémii.

Nominace

Antonín Bajaja: Zvlčení (Litera za prózu 2004)

Antonín Bajaja: Zvlčení (Litera za prózu 2004) Jan Balabán: Možná že odcházíme (Litera za prózu 2006)

Antonín Bajaja: Zvlčení (Litera za prózu 2004) Jan Balabán: Možná že odcházíme (Litera za prózu 2006) Bohumila Grögerová: Rukopis (Kniha roku 2009 a Litera za poezii)

Antonín Bajaja: Zvlčení (Litera za prózu 2004) Jan Balabán: Možná že odcházíme (Litera za prózu 2006) Bohumila Grögerová: Rukopis (Kniha roku 2009 a Litera za poezii) Ivan Klíma: Moje šílené století (Litera za literaturu faktu 2010)

Antonín Bajaja: Zvlčení (Litera za prózu 2004) Jan Balabán: Možná že odcházíme (Litera za prózu 2006) Bohumila Grögerová: Rukopis (Kniha roku 2009 a Litera za poezii) Ivan Klíma: Moje šílené století (Litera za literaturu faktu 2010) Jan Novák: Zatím dobrý (Kniha roku 2006)

Martin Ryšavý: Cesty na Sibiř (Litera za prózu 2009)

Knihy pro děti a mládež:

Knihy pro děti a mládež:

Knihy pro děti a mládež: Petr Nikl: Záhádky (Kniha roku 2008 a Litera za knihu pro děti a mládež)

Knihy pro děti a mládež: Petr Nikl: Záhádky (Kniha roku 2008 a Litera za knihu pro děti a mládež) Lucie Seifertová: Dějiny udatného českého národa a pár bezvýznamných světových událostí (Litera za knihu pro děti a mládež 2004)

Pavel Šrut: Lichožrouti (Litera za knihu pro děti a mládež 2009)

Sdružení Litera vede výbor ve složení Jan Kanzelsberger, Vladimír Karfík a Pavel Mandys. Smyslem Litery je podporovat kvalitní knihy bez ohledu na žánry - stejnou pozornost si zaslouží spisovatelé, básníci, překladatelé, nakladatelé i vědci a teoretici. Ceny se dávají v devíti kategoriích: Litera za nakladatelský čin, Litera za překladovou knihu, Litera za populárně naučnou literaturu, Litera pro objev roku, Litera za poezii, Litera za prózu, Litera za dětskou knihu, Litera za přínos české literatuře a hlavní cena Magnesia Litera za knihu roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám