Hlavní obsah

Rusové posílají na Oskary propadák, Američané to nechápou

Novinky, Stanislav Dvořák

V Rusku se opět dějí podivné věci. Režisér Nikita Michalkov byl požádán, aby raději svůj film Unaveni sluncem 2 stáhnul z oscarového klání. Tento film je podle recenzí, které vyšly v Rusku, v Česku i v dalších zemích, nepovedený, ale ruská komise ho z neznámých důvodů vybrala jako nejlepší. Všimla si toho i americká média.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nikita Michalkov

Článek

Herec a režisér Vladimir Menšov, který komisi předsedá, požádal Michalkova, aby film raději stáhnul, přestože byl komisí schválen.

“Já čekám na odpověď, ale film je už připraven k odeslání," řekl Menšov na tiskové konferenci v Moskvě.

Komise prý film "demokraticky" vybrala, ale nikdo nemůže vážně očekávat, že by uspěl v Hollywoodu. “Dokonce, i kdybychom ignorovali fakt, že kritici i veřejnost ten film nesnáší, je to součást série. Jak tomu může rozumět někdo, kdo je mimo kontext?," diví se Menšov.

Film je podle informací listu The Hollywood Reporter obrovský propadák, měl rozpočet asi 45 miliónů dolarů a v Rusku vydělal jen 1,5 miliónu. Byl uveden také v Karlových Varech a reakce tam byly velmi rozpačité. Často se o něm mluvilo jako o otravném, příliš dlouhém a plném ruského patosu.

Ruští kritici film přímo rozcupovali. Sebevědomý Michalkov však tvrdí, že filmová kritika v Rusku je neprofesionální a jde o osobní zaujatost. Režisér má velmi blízký vztah k autoritativnímu Vladimiru Putinovi, kterého západní média vnímají jako diktátora.

Reklama

Výběr článků

Načítám