Hlavní obsah

Českou televizi povede bývalý šéf Novy Petr Dvořák

Právo, Jana Perglerová, Alžběta Trousilová
Praha
Aktualizováno

Rada České televize volí generálního ředitele ČT, který televizi povede šest let. Ve dvoukolové volbě zvítězil bývalý šéf TV Nova Petr Dvořák. Od patnáctičlenné rady dostal 12 hlasů.

Článek

Dvořák byl po prvním kole favoritem. Dostal 13 hlasů od patnáctičlenné Rady ČT. Druhý v pořadí Chudárek dostal hlasů sedm.

Ve druhém kole vítězil kandidát, který dostal deset a více hlasů.

"Podle mě jsme dobře zvolili, protože pan Petr Dvořák předvedl velmi precizní výkon," řekl po volbě předseda Rady Milan Uhde. Doplnil, že ho svým projektem zaujal, a pokud splní 66 procent toho, co slíbil, bude to dobrý výsledek.

Dvořák se stane ředitelem k 1. říjnu 2011. Podle Uhdeho bude jeho pracovní smlouva veřejná.

Výsledky druhého kola volby
Petr Dvořák12
Hynek Chudárek3

Chudárek i Dvořák postoupili z prvního kola volby, v němž Rada vybírala z pěti kandidátů.

Mezi finalisty byli současný výkonný ředitel zpravodajství Roman Bradáč, bývalý generální ředitel Novy Petr Dvořák, bývalý výkonný ředitel hudební televizní stanice Óčko Hynek Chudárek, bývalý marketingový ředitel Primy a současný marketingový šéf Dopravních podniků hl. m. Prahy Jan Svoboda a prezident Česko-německé obchodní a průmyslové komory Radomír Šimek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Dvořák před budovou České televize

Každý kandidát měl po poledni deset minut na vlastní projev a během třiceti minut odpovídal na dotazy členů rady. Kandidáti vystoupili v abecedním pořadí.

Výsledky prvního kola volby
kandidátpočet hlasů
Petr Dvořák13
Hynek Chudárek7
Roman Bradáč3
Jan Svoboda3
Radomír Šimek1

Bradáč: Úsporné chování televize

V půl jedné začal o svém projektu mluvit Roman Bradáč. Připomínal především svou znalost televizního prostředí. Řekl, že se nebrání spolupráci s dalšími kandidáty, pokud by výběrové řízení vyhrál.

Uvedl také, že klade důraz především na úsporné chování televize.

Hlavní zpravodajská relace by podle něj měla mít i jiné cíle, než přitáhnout diváky. Podle něj si televize sama krade diváky tím, že vysílá tentýž pořad ve stejnou dobu na dvou kanálech ČT1 a ČT24.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Roman Bradáč odpovídá na otázky Rady ČT

Dvořák: Špatný stav Událostí

Po Bradáčovi začal mluvit Petr Dvořák. Ten řekl, že sledovanost je jen jedním z kritérií, podle kterých by se ČT měla řídit. Podle něj není ČT v ekonomické krizi, ale v krizi výroby. Vysvětloval význam dětského vzdělávacího kanálu. Televize si tím vytvoří publikum, navíc jeho fungování nebude nákladné. Stačí využít archiv a lidi, kteří obsah pro děti v ČT nyní vyrábějí.

Rozhořčil se nad stavem Události v České televizi. Podle něj je potřeba dát šanci novému týmu.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Petr Dvořák odpovídá na otázky Rady ČT

Chudárek: Kontrola smluv

Následoval projev dalšího kandidáta. Hynek Chudárek by ve funkci generálního ředitele ČT hledal úspory například v revizi uzavřených smluv s dodavateli. Tam je podle Chudárka možné ušetřit pět až deset procent, tedy 370 miliónů korun. Další úspory si slibuje od postupného propouštění asi 500 lidí, protože televize je podle něj přezaměstnaná. "Začneme u managementu," řekl Chudárek.

Ve vedení by podle Chudárka mělo být devět lidí, asi polovina současného stavu. Do vedení by přitom chtěl především lidi, kteří již v ČT pracují. "Nestojí za mnou žádná velká televize, ze které bych si přivedl kolegy," řekl.

Foto: Novinky

Svoboda: přivést kvalitní lidi

Jan Svoboda se v projevu soustředil na kvalitu zaměstnanců ČT. Podle něj byla chyba zrušit školicí středisko na Strahově. Řekl, že by rád přivedl do televize nové lidi. Zmínil například Tinu Stowellovou, která pracovala pro BBC, či Čestmíra Kopeckého.

ČT by podle něj měla hledat další zdroje příjmů, například product placement, zmínil i efektivnější výběr koncesionářských poplatků.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Kandidát na ředitele České televize Jan Svoboda

Šimek: prozkoumat odmítnuté scénáře

Poslední z kandidátů vystoupil Radomír Šimek. Řekl, že by chtěl nechat prozkoumat všechny scénáře, které ČT nerealizovala. Uvedl také, že by dal příležitost mladým tvůrcům.

Vyzvedl také spolupráci s jinými zeměmi, především s Německem. Šimek je prezidentem česko-německé obchodní komory.

Podle něj je funkce generálního ředitele především manažerská, odborné věci související s televizí musí mít na starosti šéfdramaturg.

Volba byla tajná

Předseda Rady ČT Milan Uhde na začátku středečního jednání Rady ČT nepředložil návrh na veřejné hlasování o novém generálním řediteli ČT, ale zmínil se o něm. „Návrhem na volbu aklamací by dal každý člen najevo, že se nebojí nikoho mocného ani bezmocného. Ale jsem si vědom, že veřejná volba má i své nevýhody, proto ji nepředkládám,“ řekl Uhde.

Volba ředitele v průběhu budila pochyby. Nezávislá odborová organizace České televize kritizuje výběr některých finalistů. Jejich projekty jsou podle nich daleko horší než projekty některých kandidátů, kteří neprošli prvním kolem (jako příklad uvádějí dokumentaristu Fero Feniče a dramaturgyni Alenu Müllerovou).

Rozpaky budila i účast Radomíra Šimka, který nemá žádnou zkušenost s prací v médiích.

Objevil se i první skandál. Fero Fenič hodlá žalovat členku rady Danu Eklovou (dříve Makrlíkovou) za její výroky na adresu Feniče - konkrétně kolik si Fenič a jeho společnost Febio vydělala peněz v České televizi.

Jak má probíhat tajná volba
1. kolo hlasování: každý člen Rady obdrží hlasovací lístek se jmény kandidátů, kteří vzešli z volby dne 7. 9. 2011
- na hlasovacím lístku jednotliví členové Rady označí nejvýše dvě jména křížkem v prázdném políčku vedle jména příslušného kandidáta a vhodí v nezalepené obálce do urny
- do 2. kola postupují dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů
- v případě rovnosti hlasů postupují do 2. kola kandidáti se shodným počtem hlasů
2. kolo hlasování: každý člen Rady obdrží hlasovací lístek se jmény kandidátů, kteří vzešli z 1. kola hlasování
- na hlasovacím lístku jednotliví členové Rady označí nejvýše jedno jméno křížkem v prázdném políčku vedle jména příslušného kandidáta a vhodí v nezalepené obálce do urny
- v případě, že jeden kandidát dostane 10 a více hlasů, bude jmenován generálním ředitelem
- v případě, že žádný z kandidátů nedostane potřebných 10 hlasů, následuje 3. kolo hlasování, kterého se zúčastní 2 kandidáti z 2. kola
- v případě rovnosti hlasů postupují do 3. kola všichni kandidáti z 2. kola
Nový ředitel ČT byl zvolen ve druhém kole, další kola tak neproběhla
Životopisy finalistů:
Roman Bradáč (44 let)
Do finále postoupil z 2. kola volby 10 hlasy. V 1. kole získal 7 hlasů. Výkonný ředitel ČT24 (od srpna 2010). Vystudoval kulturologii na Univerzitě Karlově v Praze. V ČT působí od roku 1994, nejprve jako redaktor zahraničního oddělení, později vedoucí redaktor zahraničního oddělení Redakce zpravodajství ČT a v letech 2003 až 2008 byl zpravodajem ČT v USA. Po návratu byl jmenován do funkce ředitele vnějších vztahů ČT a v roce 2009 vedoucím kanceláře generálního ředitele
Petr Dvořák (46 let)
Do finále postoupil z 1. kola volby 12 hlasy. Bývalý generální ředitel TV Nova. Vystudoval ČVUT, začátkem 90. let spoluzakládal P.R. agenturu B.I.G., od roku 1993 spolupracoval se skupinou PPF. Do Novy přišel spolu se vstupem PPF v roce 2002 a stal se jednatelem firmy. Generálním ředitelem byl jmenován v květnu 2003 po odvolání Vladimíra Železného a zůstal v něm i poté, co Novu koncem roku 2004 koupila americká mediální společnost CME. Ve funkci skončil loni v červenci, poté působil do konce roku jako viceprezident pro vysílání skupiny CME.
Hynek Chudárek (50 let)
Do finále postoupil z 1. kola volby 8 hlasy. Výkonný ředitel televizní stanice Óčko, který 31. Srpna letos rezignoval na svou funkci. Od roku 1990 vedl společnost zabývající se výrobou CD a DVD nosičů, v roce 2002 se krátce po vzniku této hudební televize stal jedním z akcionářů a členů vedení Stanice O (dnešní Óčko). Ve vedení zůstal i poté, co televizi v roce 2005 ovládla společnost Mafra (vydává mj. Mladou frontu Dnes).
Jan Svoboda (32 let)
Do finále postoupil z 2. kola volby 11 hlasy. V 1. kole získal 7 hlasů. Bývalý ředitel marketingu televize Prima a stejnou funkci vykonával u Dopravních podniků Hlavního města Prahy.
Radomír Šimek (53 let)
Do finále postoupil z 1. kola volby 8 hlasy. Prezident Česko-německé obchodní a průmyslové komory. Předseda dozorčí rady ELTODO dopravní systémy s.r.o. Radomír Šimek (53) absolvoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. V 70. a 80. letech pracoval v ČSOB Praha, Transaktě Praha, Siemensu AG Mnichov či jako ekonomický vedoucí mezinárodních projektů Siemensu Nixdorf Informationssysteme AG Paderborn. Od roku 1991 působí jako jednatel a finančně-ekonomický ředitel Siemensu Nixdorf Informační systémy Praha, od roku 1996 Siemensu, s. r. o. V roce 2009 byl vyhlášen Klubem finančních ředitelů jako nejlepší finanční ředitel roku 2008 v České republice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám