Hlavní obsah

Pohřeb Otakara Vávry nebude veřejný

– Praha

Poslední rozloučení se zesnulým režisérem Otakarem Vávrou proběhne pouze v rodinném kruhu. Rodina ani nebude oznamovat datum pohřbu. Oznámila to Vávrova manželka, režisérka Jitka Němcová.

Foto: Profimedia.cz

Režisér Otakar Vávra se svou ženou Jitkou Němcovou

Článek

Doplnila, že si nepřeje velký pohřeb. K rozhodnutí uspořádat poslední rozloučení jen s nejbližšími lidmi, Němcová řekla, že se toho o Vávrovi "dost namluvilo" už začátkem roku při jeho 100. narozeninách. Ty oslavil v únoru.

Současně oznámila, že pondělní plánovaná projekce televizního filmu "Jseš mrtvej, tak nebreč" proběhne. "Vávra by se bavil," podotkla k názvu svého projektu

Klaus: bude nám chybět

Vávru v pátek ocenili kromě umělců i čeští politici. Od prezidenta Václava Klause dostal režisér v roce 2004 vyznamenání za celoživotní dílo.

"Nepochybuji o tom, že státní vyznamenání, které jsem mu udělil v roce 2004 za jeho celoživotní dílo, bylo naprosto zasloužené. Bude nám moc chybět," uvedl Klaus.

Za člověka s fascinujícím osudem, který má za sebou úžasná umělecká díla, označil Vávru premiér Nečas. "Je to člověk, který jako dospělý zažil prezidenta Masaryka i prezidenta Klause. To je přece fantastický osud," podotkl předseda vlády s tím, že přes výhrady, které k režisérovu životu mohou lidé mít, bezpochyby šlo o výraznou osobnost českého uměleckého života.

Ministr kultury Jiří Besser před několika týdny předal Vávrovi medaili Artis Bohemiae Amicis za celoživotní dílo. "Divil jsem se, že takové ocenění dostává až ke svým stým narozeninám. Teď mě alespoň po té smutné zprávě o jeho úmrtí může těšit, že si jej mohl ještě osobně převzít," podotkl Besser.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám