Hlavní obsah

Ostravská filharmonie zahraje písně legendárních Pink Floyd

Právo, Aleš Honus

Ojedinělý koncert připravuje na příští týden Janáčkova filharmonie Ostrava. Zazní na něm velkolepé skladby legendární skupiny Pink Floyd v provedení symfonického orchestru, rockové skupiny a vokálního kvarteta.

Článek

Koncert se uskuteční 23. září v Domě kultury města Ostravy. Autorem projektu s názvem Symphonic Pink Floyd je dirigent Miloš Machek, který si aranžmá objednal u Pera Jiráka. „Sám se sice aranžování věnuji, ale zde se jednalo o dost rozsáhlý projekt a já jsem dost limitován časem,“ řekl dirigent Machek.

Program už dirigent představil například v Berlíně, Mnichově a Lipsku, v tuzemsku ho nastudoval například s Moravskou filharmonií Olomouc či Filharmonií Hradec Králové.

Prolínání rockové a symfonické hudby se traduje už od konce šedesátých let, kdy slavné symfonické orchestry natáčely s kapelami jako Beatles, Rolling Stones, Jethro Tull, Moody Blues či Deep Purple.

„U nás teď probíhá jakési oživení tohoto žánru. Publikum přijímá tento styl nejen s povděkem, ale přímo s nadšením. Skupina Pink Floyd má přitom k symfonické hudbě snad nejblíže ze všech rockových skupin,“ dodal Machek.

V programu koncertu zazní jak největší hity skupiny Pink Floyd, tak i méně známé písně v symfonickém hávu. „Na kytarová sóla máme skvělého kytaristu Jirku Sovu, který se mnou spolupracuje už delší dobu. Je schopen akceptovat a zvýraznit barvu, styl a kytarové pojetí jak Syda Barretta, Rogera Waterse, tak i Davida Gilmoura,“ dodal dirigent s tím, že v současné době s tímto kytaristou, jenž je mimo jiné profesionálním hráčem na violu, připravuje podobný symfonický projekt, ve kterém zazní písně rockové skupiny Queen.

Vstupenky v ceně 190 korun lze zakoupit v pokladně Domu kultury města Ostravy nebo v pobočkách Ostravského informačního servisu.

Reklama

Výběr článků

Načítám