Hlavní obsah

Změnil český film, vzpomínají na zesnulého Vávru jeho slavní žáci

Na režiséra Otakara Vávru, který ve čtvrtek zemřel ve věku 100 let, vzpomínají jeho žáci s uznáním coby na profesionála ovládajícího řemeslo i člověka, který byl otevřen jiným názorům. Vávra během svého působení na pražské FAMU vychoval několik generací filmařů.

Foto: Profimedia.cz

Otakar Vávra s Jiřím Menzelem na filmovém festivalu v Karlových Varech

Článek

Mezi jeho studenty patří i režiséři, kteří v 60. letech minulého století konstituovali tzv. Novou vlnu, která patří k nejvýznamnějším údobím tuzemské kinematografie.

Vávra byl pedagogem takových osobností jako Věra Chytilová, Evald Schorm, Jiří Menzel či Jan Schmidt. Zásadní význam mu připisoval i bosenský režisér Emir Kusturica, který FAMU absolvoval v roce 1978.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Věra Chytilová během on-line chatu Novinek.

Menzel ve čtvrtek připomněl, že Vávrův přínos pro český film byl nejen v jeho pedagogické činnosti, ale i v jeho tvorbě. "Byl to můj učitel a myslím, že to pro mě bylo velké štěstí. Nejen pro mě, ale i pro český film. Když se podíváme na dějiny českého filmu, tak vlastně až do Panenství nebo Filozofské historie snímky neměly tu uměleckou ctižádost, kterou do českého filmu přivedl Otakar Vávra," konstatoval ve čtvrtek Menzel.

Učil se od nás stejně jako my od něj, připomněla Chytilová

Chytilová připomněla, že Vávra byl ve vztahu ke studentům sice přísný, ale zároveň velmi otevřený a přístupný neotřelým pohledům, které dokázal přijmout za své.

"Vávra mě přijal jako jedinou ženu na filmovou režii díky mé znalosti literatury a předešlému studiu architektury. Jako můj hlavní profesor byl velmi přísný, ale současně přístupný jiným názorům. Umožňoval nám ve svých seminářích nejostřejší debaty. Nejenom my od něho, ale i on od svých žáků mnohé přejímal. Nebyl ortodoxní," přidala svou vzpomínku na pedagoga Chytilová.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Emir Kusturica i ve svých 56 letech rád vzpomíná na pražská studentská léta. V pátek se svým orchestrem vystoupil na Vltavě.

Svůj pohled na Vávru na letošní Letní filmové škole v Uherském Hradišti shrnul i Kusturica. "Profesor Vávra je pro mě vším, co stálo na začátku mé filmové kariéry. Jestli jsem se něco naučil o filmových formách, tak od něho,"  konstatoval.

Menzel, kterého spolu s Chytilovou a Schmidtem označil Vávra před několika lety za nejnadanější z českých studentů, které měl možnost vychovat, v předmluvě ke knize vzniklé k režisérovu stoletému jubileu napsal, že Vávrovými největšími devizami byly "úcta k řemeslu, věcnost a vědomí souvislostí."

Reklama

Související články

Zemřel režisér Otakar Vávra

Ve věku 100 let zemřel ve čtvrtek režisér Otakar Vávra. Uvedl to Český rozhlas. Vávra natočil svůj první film před 80 lety, založil na FAMU katedru režie...

Výběr článků

Načítám