Hlavní obsah

Rodina, přátelé a veřejnost se rozloučili s Pavlem Vrbou

Právo, František Cinger
Aktualizováno

Zaplněná velká obřadní síň krematoria v Praze Strašnicích se ve čtvrtek s dojetím rozloučila s básníkem a textařem Pavlem Vrbou, který zemřel 7. září ve věku 73 let.

Na pohřeb Pavla Vrby dorazil nespočet předních českých zpěváků a zpěvačekVideo: Novinky

 
Článek

Spolu s rodinou se sešly stovky spolupracovníků a přátel z umělecké branže, s níž byl Vrba spojen od svých studentských let, kdy maturoval na strojnické průmyslovce v Praze.

Foto: Petr Horník, Právo

Lucie Bílá a manželé Jakubiskovi

Viditelně dojatá Lucie Bílá připomněla, že se loučíme s básníkem a dodala poslední Vrbova slova, která jí řekl: „Napíšu ještě desku šansonů pro tebe a půjdu.“ Slíbila sama sobě, že bude hledat každý jeho dosud nevyužitý text. Jak stačila ještě v rozrušení říci, bez textu nemá píseň smysl.

Foto: Petr Horník, Právo

Pohřeb Pavla Vrby

Muzikolog, hudební režisér a dramaturg Antonín Matzner připomněl cestu básníka Pavla Vrby od jazzových začátků v padesátých letech minulého století i jeho působení kolem legendární skupiny Sputnici. Připomněl jeho spolupráci s Eduardem Krečmarem, s nímž napsal řadu nezapomenutelných písní. Řada jeho veršů se jako „jasná zpráva“ staly běžnou součástí mluvy všech generací.

Foto: Petr Horník, Právo

Helena Vondráčková

Vrba byl rovněž autorem sedmi knih jako Praha – kaleidoskop velkoměsta, Yvetta Simonová a její osudoví muži, A prošlo tu 60 + 6 andělů či Můj Ahasver. Vrba Otextoval také titulní píseň posledního alba Hany Hegerové Mlýnské kolo v srdci. Album Karla Gotta Sentiment, které zanedlouho vyjde, obsahuje osm jeho textů.

Foto: Petr Horník, Právo

Rodina Pavla Vrby

Zazněly mimo jiné reprodukované písně Jasná zpráva od Olympiku, Vám (Bachova Vzdušná serenáda) v podání Lucie Bílé, Svět hledačů skupiny Blue Effect, Lampa Marty Kubišové i nový text Zpívám jednu píseň dál a dál z chystaného alba Karla Gotta. Vrbovy verše přednášel Ladislav Mrkvička.

Foto: Petr Horník, Právo

Marie Rottrová a Jitka Zelenková

Matzner rovněž vzpomenul na básníkovu obětavou ženu Marii, která mu poskytovala při jeho poutích světem po návratu domácí zázemí k práci a vůbec životu. Vyslovil přesvědčení, že z bezpočtu jeho písní, kterých je na dva tisíce, se budou těšit tisíce lidí mnoha dalších generací.

S Pavlem Vrbou se přišlo rozloučit mnoho osobností jako Yvetta Simonová, Marta Kubišová, Petr Janda, Petra Janů, Helena Vondráčková, členové skupiny Olympic, Marta Kubišová, Marta Jandová, bratři Jan a Petr Spálení, Marie Rottrová nebo Michal David, Jiřina Bohdalová, Radek Brzobohatý a Karel Šíp.

Reklama

Výběr článků

Načítám