Hlavní obsah

Terminátor v těle baletky

Novinky, Stanislav Dvořák

Colombiana režiséra Oliviera Megatona a producenta Luca Bessona je film, který budí na začátku velké naděje, ale mnohé z nich udusí. Technicky výborný thriller, který vás uvede do stavu očekávání a pak vás hodinu mlátí do hlavy nesmyslně přehnaným scénářem.

Článek

Příběh se otevírá v hlučné a exotické Kolumbii, kde řádí drogová mafie a jednomu člověku právě zvoní hrana. Výborně vybraní snědí drsňáci s kvéry sedí v autech, potí se jim čela a každou chvíli čekáte explozi střelby. Samozřejmě přijde. Vyvolává to pocit, že by mohlo jít o film typu Zjizvená tvář, ale nejde.

Ve výstřelech umírá rodina - až na malou holčičku, která se jednoho dne pomstí (klišé číslo jedna). Nejdříve musí vyrůst v krásnou, štíhlou a přitom nelogicky silnou ženu - zabijáka (klišé číslo dvě) a naučit se od svého strýce vraždit. První špatné znamení přichází už ve chvíli, kdy dítě s klidem říká „chci být zabijákem“ a zlý pocit se brzy naplní.

Scénář vrší jednu chybu za druhou. Dívka dokáže postupně překvapit a zabít 22 mafiánů. Dobrá, ale i další její akce jsou divné. Riskuje vlastní život, jen aby se dostala do vězení, tam pak otevře mříž sponkou na vlasy, přepere policajta, protáhne se větráním do jiné cely, zabije mafiána a klidně odejde. Nikdo si jí nevšimne.

Je to jakýsi Schwarzenegger s postavou Twiggy. Tahá s sebou spoustu velkých zbraní, střílí ze samopalů jednou rukou, vždy se trefí, vždy je všude přesně včas, všechny zmlátí (mluvíme o ženě, která může vážit asi 45 kilo) a nikdo ji nikdy nemůže chytit. Jednou rukou vyhodí ze židle mnohem většího člověka a omráčí ho tím, že mu praští hlavou o stůl. Ve skutečnosti by s tím chlapem nemohla vůbec pohnout. Když chce získat plány budov, nesnaží se je nenápadně ukrást, ale vytáhne na úředníka hned pistoli. Nejlepší způsob, jak přivolat policii a nechat se zabít.

Na konci dokonce střílí z jakéhosi vojenského raketometu. Kde ho vzala? Jak s tím sama může manipulovat? Odkud má peníze na všechny ty speciální superzbraně? To jsou otázky, na které věru není lehké odpovědět.

Snaha změkčit sérii vražd emocemi přivedla autory k postavě milence, který se jediný chová normálně. Snaží se o dívce zjistit víc a spousta věcí je mu samozřejmě podezřelých. Odkud pochází? Co dělá? Kladně nakonec vyzní scéna, kde se hrdinka ze všeho vraždění psychicky hroutí. Alespoň vypadá celkem logicky.

Uznejme, že akční scény mají výborný odpich, kameru, střih, efekty. V tomto ohledu nelze Colombianě nic vytknout. Nicméně Zoe Saldanová nemá na akční hrdinky typu Ripleyové z Vetřelce, působí až moc vykonstruovaně. Kdo ale úplně vypne mozek, užije si parádní jízdu. Zoe je totiž sexy a všem nakope zadek.

Celkové hodnocení: 60 %

Reklama

Výběr článků

Načítám