Hlavní obsah

Vzácné sochy Pegasů shlíží opět po 16 letech na Opavu

Právo, Denisa Telaříková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva bájní řečtí koně, Pegasové, už zase zdobí historickou výstavní budovu Slezského zemského muzea v Opavě, která se celá rekonstruuje. Naoko to v pondělí vypadalo, že se na pylony muzea skutečně vrací zrestaurované sousoší Pegasů, které bylo v polovině 90. let minulého století sundáno kvůli havarijnímu stavu. Ve skutečnosti však jeřáb na střechu umístil odlehčené repliky původních soch z dílny vídeňského sochaře Theodora Friedla.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Repliky bájných koní

Článek

Originály si na své vystavení musí ještě počkat. „Až do začátku letošního roku ležely pravé sochy Pegasů v ateliéru u jistebnického sochaře Miroslava Rybičky. Byly v žalostném stavu, také proto byly zhruba před šestnácti lety sejmuty z římsy Slezského zemského muzea, aby se opravily. Situace se však zkomplikovala a restaurátorský záměr se nerealizoval. Nyní se to ale konečně povedlo,“ vzpomínal v pondělí před vyzvednutím soch na muzeum opavský restaurátor Tomáš Skalík, který s pětičlenným týmem obě sochy opravil a také vytvořil jejich kopie.

„Originály soch opravené za zhruba dva a půl miliónu korun jsou nyní v depozitáři Slezského zemského muzea, návštěvníci je uvidí až po otevření plánovaného lapidária,“ upřesnil Skalík.

Ředitel Úřadu Regionální rady Moravskoslezsko David Sventek uvedl, že restaurování sousoší Pegasů je součástí celkové opravy historické výstavní budovy Slezského zemského muzea.

„Opava je perlou slezské kultury. Město bude mít nejkrásnější expozici v Moravskoslezském kraji. Nazývá se Slezsko a dokončená bude v muzeu příští rok v květnu. Městu šlo naším prostřednictvím přes 400 miliónů korun na opravu památek. Opava bude mít nejen opravené muzeum, ale už má zrekonstruováno divadlo, Obecní dům, Kulturní dům Na Rybníčku či palác Razumovských,“ vypočítával Sventek s tím, že na muzeum šlo z evropských dotací 98 miliónů korun z celkových nákladů 108 miliónů.

Kromě soch bájných koní, teda jejich replik, se nyní na budovu Slezského muzea vrací i dalších šest soch z vídeňské dílny od neznámého autora. Restaurátoři totiž za necelého půl miliónu korun opravili také tato sochařská díla. Oprava venkovní části muzejní budovy bude hotova zhruba za měsíc, pak se začne pracovat na interiéru a expozici Slezsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám