Hlavní obsah

Zlatého lva získal v Benátkách ruský film Faust

Právo, ČTK, far

Ruský film Faust režiséra Alexandera Sokurova získal v sobotu hlavní ocenění 68. ročníku benátského filmového festivalu Zlatý lev pro nejlepší film.

Článek

Sokurov ve svém díle znovu převyprávěl archetypální Goethův příběh o setkání člověka s ďáblem. Film je meditací o korupci mocí a postavy jsou v něm vystaveny tíživé atmosféře blížícího se konce světa.

Film, který nebyl natočen v ruštině, ale v němčině, je poslední částí volné tetralogie, jejíž součástí jsou předešlé snímky Moloch, Býček a Slunce. Myšlenka vytvořit elegickou čtyřdílnou epopej podle Sokurova vznikla před třiceti lety, jejím ústředním motivem je „sledování běhu času a lidských osudů“.

Kralovali Fassbender a Yipová

Porota v čele s americkým režisérem Darrenem Aronofským udělila ocenění pro nejlepšího herce Irovi německého původu Michaelu Fassbenderovi za zpodobnění sexuálně závislého muže ve filmu Shame (Hanba). Ten natočil britský výtvarný umělec a režisér Steve McQueen, jmenovec známého amerického herce, jenž zemřel v roce 1980.

Nejlepší herečkou byla vyhlášena Číňanka Deanie Yipová, která ztvárnila stárnoucí domácí posluhovačku v dramatu A Simple Life (Prostý život) režisérky Ann Huiové.

Stříbrného lva pro nejlepšího režiséra si z nejstaršího filmového festivalu světa odnesl překvapivě Číňan Šang-ťün Cchaj za snímek People Mountain People Sea (Lidé hory lidé moře).

Cenu za nejlepší scénář na přehlídce, kam se letos vypravily hvězdy jako George Clooney, Kate Winsletová nebo Madonna, převzali Řekové Efthimis Filippu a Jorgos Lanthimos za příběh k filmu Alpeis.

Benátky také před pár dny ocenily režisérské dílo amerického herce a režiséra Al Pacina. Ten po převzetí ceny uvedl svůj polodokumentární film Wilde Salome.

„Rád říkám, že je to dokument, protože to není film, jenže to není ani dokument, takže jsem také zmatený,“ přiznal slavný herec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám