Hlavní obsah

Sklářský minimalismus v Muzeu Kampa

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sklář Marian Karel, zastoupený v muzeích snad po celém světě, vsadil ve své tvorbě na osobitý sklářský minimalismus. Jeho menší výstavu najdeme do 2. října v pražském Muzeu Kampa, pro které před lety vytvořil i unikátní střešní nástavec a o jeho konečné umístění vybojoval úspěšnou bitvu s pražskými památkáři.

Článek

Karel zaujme kombinací obrovských skleněných tabulí se stejně obrovskými železnými pláty a udivuje diváky tím, co vlastně křehké sklo vydrží a udrží.

Expozici najdeme především ve dvou dolních výstavních prostorech muzea. Skleněná pyramida se tu zarývá do kamenného kvádru, kus železa je volně zavěšen na podstavci z tabulového skla.

K přesunům Karel využívá těžkou techniku. Ta je pro něj stejně důležitá jako pro malíře štětec. Kdyby žil v pravěku, stavěl by asi menhiry. Obdivuje prostě umění, které vyžaduje nejen značnou zručnost, ale i technickou představivost a vyspělost. Dosti však chvály. Karel si ji zas úplně za vše v Muzeu Kampa nezaslouží.

Třeba ono prazvláštní obložení pilířů v interiéru působí jako pusté objekty s vyprázdněnou formou i obsahem. Že by pozdní tvůrčí krize slavného šedesátníka? Pravda však je, že u minimalismu se to vlastně nedá tak úplně poznat. Je to spíš záležitost pocitu kritika, diváka a samozřejmě sběratele.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám