Hlavní obsah

Bláznivá, zatracená láska s Goslingem a Carellem

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spojení hollywoodská romantická komedie zní hrozivě, o to větší radost udělají kvalitní výjimky, které se čas od času objevují. Třeba film Bláznivá, zatracená láska režisérského dua Glenn Ficarra - John Requa.

Článek

Bláznivá, zatracená láska je skvěle obsazená, má docela dobrý scénář a vyhýbá se hollywoodské křeči a kýčovitosti. Hlavní sestavu tvoří Emma Stoneová jako sexy právnička s nanicovatým přítelem, Ryan Gosling jako barový povaleč a profesionální sukničkář, smutná Julianne Mooreová jako rozvádějící se žena a největší překvapení - Steve Carell, dosud nedoceněný herec, který dostával jen role magorů, většinou v komediích s Owenem Wilsonem nebo s Willem Ferrellem.

Tentokrát hraje Carell hlavní roli a mnohem vážněji než kdykoliv předtím. Jako rozvádějící se čtyřicátník Cal, který úplně ztratil chuť do života, bloumá po barech a vypráví smutné historky, které nikoho nezajímají. I přes tragično jeho postavy ale místy probleskuje komický talent (dělá grimasy, mluví sám se sebou, paroduje hlasy ostatních aktérů).

Když už jeho skuhrání místní frajírek (Gosling) nemůže poslouchat, navrhne mu, že mu vrátí sebevědomí. Naučí ho, jak má mluvit se ženami, jak se oblékat, jak se tvářit. Cal se stane téměř lvem salónů, jenže shodou náhod randí se synovou učitelkou (zábavně hysterická Marissa Tomeiová), což se mu vymstí, když se chce vrátit zpět k manželce.

Stane se ale ještě něco mnohem horšího – sukničkář z baru začne chodit s jeho dcerou a v momentě, kdy se to Cal dozví, začne zuřit. Cal, sukničkář, milenec jeho manželky a muž, který si myslí, že mu Cal svádí nezletilou dceru, se pak střetnou v hromadné bitce, která mohla být skvělým vyvrcholením celé komedie, ale nestalo se tak, což lze považovat za mírnou chybu scénáře, stejně jako zřetězení příliš mnoha náhod. Film pokračuje dál a následují dlouhé proslovy o lásce (i když opět okořeněné kapkou ironie), bez kterých by se divák obešel.

Dobrý dojem ale nakonec převládá. Pro hovoří výborné hlášky a postavy napsané skutečně jako ze života. Nikdo z nich není dokonalý a život se jim mění v jednu velkou katastrofu, ale jak vědí pánové Glenn Ficarra a John Requa - smích léčí.

Celkové hodnocení: 80 %

Reklama

Výběr článků

Načítám