Hlavní obsah

Přenosy z Londýna: Sluha dvou pánů v "šedesátkové" verzi i bizarní Stalin

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kina Aero, Světozor a Bio Oko opět uvedou v Praze přímé přenosy z divadelních inscenací londýnského Národního divadla. Půjde o adaptaci komedie Sluha dvou pánů Carla Goldoniho, Shakespearovu Komedii omylů a současná dramata (The Kitchen, Collaborators).

Článek

Sezóna startuje 15. září Sluhou dvou pánů, světoznámou commedie dell‘arte Carla Goldoniho. Richard Bean a režisér a umělecký ředitel divadla Nicholas Hytner příběh přenesli z 18. století do Brightonu šedesátých let.

"V hlavní roli vystoupí James Corden, populární televizní komik, který se proslavil svým vlastním sitcomem Gavin & Stacey, kde vystupuje jako Smithy - veselý a svéhlavý milovník fotbalu a piva. V roli Francise Henshalla se James Corden opět vrací na prkna Národního divadla v Londýně, aby zopakoval úspěch z roku 2004, kdy zde zazářil ve hře Šprti Alana Bennetta," sdělila Eva Petláková z kina Aero.

V říjnu bude uvedena inscenace The Kitchen, která je dílem dramatika Arnolda Weskera. Hra byla napsána v roce 1957 a řadí se mezi "dramata kuchyňského dřezu" zobrazující malá dramata lidí prožívajících každodenní radosti i strasti. V hlavní roli se představí Tom Brooke, u nás známý především díky roli Kevina ve filmu Piráti na vlnách.

Stalin a scénárista Dannyho Boyla

Další lahůdkou by mohli být Collaborators od scénáristy Dannyho Boyla Johna Hodge (Trainspotting, Mělký hrob, Pláž). Námět hry je fantaskní, ruský lékař a spisovatel Michail Bulgakov, autor světově proslulých děl jako Psí srdce, Mistr a Markétka a Zápisky mladého lékaře, se setkává se Stalinem a dokonce dostane nabídku napsat hru k oslavě diktátorových šedesátých narozenin.

Skutečný Bulgakov samozřejmě nikdy takovou hru nepsal, naopak byl sžíravým kritikem sovětských poměrů a pokoušel se SSSR opustit. Collaborators mohou být hrou děsivou a zároveň humornou.

Sérii přenosů uzavře shakespearovská Komedie omylů, v níž se hlavní role zhostí oblíbený britský komik Lenny Henry.

Přehled přenosů:

čtvrtek, 15. září 2011 / 19:45hod / kino Světozor

Richard Bean

Sluha dvou pánů

čtvrtek, 6. října 2011 / 19:45hod / kino v jednání

Arnold Wesker

Arnold Wesker The Kitchen

Arnold Wesker The Kitchen

čtvrtek, 1. prosince 2011 / 19:45hod / kino Bio Oko

John Hodge

John Hodge Collaborators

John Hodge Collaborators

čtvrtek, 1. března 2012 / 19:45hod / kino Aero

William Shakespeare

Komedie omylů

Předpokládaná délka přenosů jsou 3 hodiny. Přenosy jsou uváděny v originálním anglickém jazyce s českými a anglickými titulky.

Reklama

Výběr článků

Načítám