Hlavní obsah

Dcera Saxány s novými triky a kouzly

Právo, Věra Míšková

Po čtyřech letech náročné filmařské práce vstoupí do kin nová rodinná pohádková komedie režiséra Václava Vorlíčka Saxána a Lexikon kouzel. Volně navazuje na legendární Dívku na koštěti, ale triky a kouzla jsou zcela moderní, což umožnilo kombinovat hraný film s animovaným.

Článek

„V prvních minutách musíme přesvědčit diváky, že ve Vltavě žijí vodníci nebo že je někde čarodějnická škola – a pak už pracujeme jako v reálném příběhu,“ prozradil kdysi Miloš Macourek tajemství své a Vorlíčkovy tvorby. A stejně je tomu i nyní.

Nový příběh čarodějnice

Hlavní hrdinkou je malá Saxánka, dcera někdejší žákyně čarodějnické školy, která se před léty dostala do reálného světa a vzala si svou lásku Honzu. Teď žijí v krásném domě s dcerkou, bláznivou tetou Irmou a strýcem Evženem.

„Zvědavá Saxánka jednou najde ve starém kufru na půdě relikvii, kterou tam maminka kdysi ukryla, protože slíbila manželovi, že už nikdy čarovat nebude,“ přibližuje děj Václav Vorlíček.

„Kufr je pak příčinou, proč se Saxánka dostane do Říše pohádek. Tam ji ale přistihne ředitel školy, a když mu prozradí jméno, vzpomene si, že jistá Saxána dostala kdysi trest 300 let po škole – a dosud jej neodseděla. Zavře tedy holčičku do učebny, aby zbytek trestu za maminku odpykala. Saxánka si ale najde v podzemní říši kamarády,“ vypráví.

Značná část filmu se tedy odehrává v Říši pohádek. „Inspirací nám byly české hrady, zámky, skanzeny, podzemí Prahy i středověké hospody. Jednotlivé části prostředí, které vytváříme, jsou digitální, ručně modelované miniatury,“ říká art director Jakub Javora o filmu, kde je přes dvacet animovaných charakterů, dvanáct specifických prostředí a několik desítek efektů.

Jedním z oříšků byl např. čtyřruký ředitel. Tvůrci mu potřebovali dodat další pár rukou a zachovat čistou linii celé animace. Snímek po snímku tak ručně naanimovali každý pohyb postavy a celou horní část těla pak digitálně vyměnili. Jen tento trik zabral zhruba měsíc a půl práce.

Moderní triky a animace

„Rozdíl v tricích Dívky na koštěti a jejího pokračování je propastný,“ potvrzuje režisér, který léta spolupracoval s kameramanem Vladimírem Novotným: „Tomu jsme s Macourkem řekli, co jsme vymysleli a jestli to půjde udělat. Zpravidla si vzal chvilku na rozmyšlenou a pak zavolal: „Jo, půjde to,“ vzpomíná Vorlíček a dodává: „Brilantně používal optiku a svícení a měl všelijaká, jak jsme říkali, udělátka, jako různé latě a dráty. Nyní se to zadá animátorům. Je to zdlouhavější, ale máme tu triky, které by starým způsobem nešly udělat.“

Saxánku, dceru Petry Černocké a Jana Hrušínského, hraje Helenka Nováčková, kterou Vorlíček našel v konkurzu. Je z dvojčat a také její sestra získala malou roli. A co pro ni bylo při natáčení nejtěžší?

„Natáčet scény s animovanými postavičkami. Měla jsem se třeba při dlouhém textu dívat do určité výšky a zároveň při tom něco dělat, například rukama. Nebo se otočit a pak se podívat zpátky na stejné místo. Kolikrát jsem se podívala do špatného úhlu a to by pak ve filmu vypadalo tak, že bych se koukala na někoho jiného, než na koho jsem měla,“ říká dnes třináctiletá dívka, které bylo na začátku natáčení devět let.

Postava bláznivé tety

Další novou postavou je teta Irma, kterou ztvárnila Jiřina Bohdalová. I pro ni je natáčení s animovanými postavami nezapomenutelné. „Okouzlilo mě – a každou herečku by to okouzlilo – že dělám tři postavy. To je moc hezké. Že to je trochu bláznivá teta, se mi také líbilo. Jenže jsem netušila, co mě čeká."

"Ve většině scén jsem si musela představovat ty animované figurky, které tam nebyly. Museli mi říct pevný bod, kde by tak měla být asi hlava… Takže na představivost to bylo docela náročné.“

Animované postavy

Krakavousek – šibalský mladý rarach, kterého malá Saxánka omylem přivolá do světa lidí. Skamarádí se a Krakavousek se stane dívčiným průvodcem a pomocníkem ve světě pohádek.

Trpaslík Řehoř – je profesor zmenšování, který je schopen cokoliv a kohokoliv přepravit do Říše pohádek pomocí drezíny a tunelu s kolejemi. Je kliďas a tak trochu chytrolín.

Kostlivec Vincek – je původem vrchní z hostince na Starém Městě, kterého měly pohádkové postavičky tak rády, že když skonal, pokusily se ho oživit. Protože ale neuměly ještě tak dobře kouzlit, podařilo se jim dostat ven pouze kostru.

Chlupáč – má za úkol na Starém Městě děsit opozdilé noční chodce. Je schovaný za popelnicemi, a když nějací opozdilí hosté vycházejí z vináren, zničehonic se objeví, přiskáče, začne rotovat, vylétne do výšky a hrůzným způsobem ječí.

Morkolabové – jsou dva neurvalí a přihlouplí pochopové v roli podzemních četníků. Bodyguardi, kteří vykonají vše, co jim pan ředitel přikáže.

Děda netopýr – vždy toužil stát se námořníkem, ale nepodařilo se mu to: zjistil, že na zámořském korábu nesežene obživu, protože tam není žádný hmyz.

Baziliškové – jsou odporní bezcharakterní podlézaví služebníci, které nemá nikdo rád. Neumějí být věrní ani upřímní. Jakmile ucítí mocnější sílu, přidávají se k nejsilnějšímu.

Šotci – jsou malí domácí skřítci, podřízení všem, hlavně řediteli. Jsou nadmíru snaživí a všeteční, uklízejí a opravují vše, co je třeba. Sní o tom, že založí úklidovou společnost.

V dalších rolích uvidíme Josefa Somra, Petra Nárožného, Jiřího Lábuse, Naďu Konvalinkovou a další.

Reklama

Související témata:

Související články

Chystá se nový film se Sylvesterem Stallonem

Společnost Warner Bros zveřejnila termíny dalších filmových premiér pro nadcházející rok. Je mezi nimi i snímek Bullet To The Head, který režíruje Walter Hill....

Výběr článků

Načítám