Hlavní obsah

Zemřel textař Pavel Vrba, autor hitů Olympiku

– Praha • Aktualizováno

Ve věku 73 let zemřel ve středu v Praze textař a básník Pavel Vrba. Byl autorem textů k hitům jako Osmý den či Jasná zpráva z repertoáru skupiny Olympic.

Článek

ČTK to oznámil Zdeněk Brouček z vydavatelství Supraphon s odkazem na manželku zemřelého.

Pavel Vrba patřil k nejznámějším českým písňovým textařům za posledních 50 let. Byl také básníkem a občasným publicistou. Narodil se 16. dubna 1938 v Brně a napsal dvě tisícovky písniček.

Velmi výrazná byla spolupráce se skupinami Olympic (Jasná zpráva) nebo Blue Effect. Psal ale také pro Věru Špinarovou, Petra Spáleného, Helenu Vondráčkovou, Petra Nováka a Karla Gotta.

Foto: ČTK

Pavel Vrba v roce 2003

Vrba získal za své písně mnoho cen (Bratislavská Lyra, Děčínská kotva), velmi známé jsou dodnes např. texty Kdybych já byl kovářem, Dáma při těle, Lampa, Most, Říkej mi či Jedeme dál.

Muzikály

Pracoval také jako dramaturg v Hudebním divadle Karlín (je spoluautorem her a muzikálů Mazlíčkové, Cikáni jdou do nebe, Zahraj to znovu, Same, Povečeříme v posteli a 451° Fahrenheita – Zapalovač) a pro divadlo Ungelt přebásnil Webberův a Blackův komorní muzikál Líp se loučí v neděli.

Své básně vydal pod titulem Můj ahasver a jinak byl také autorem knih jako Yvetta Simonová a její osudoví muži nebo A prošlo tu 60 + 6 andělů.

Foto: Petr Horník, Právo

Charlottka je noblesní dáma i zhrzená milenka, tvrdí textař a básník Pavel Vrba.

"S Pavlem Vrbou jsem se znala velice dobře, tykali jsme si, byli jsme přátelé, ale nikdy jsem neviděla do jeho soukromí. Setkávali jsme se spíše náhodně, ale vždycky to bylo krásné. On byl víc než textař, byl prostě básník. To umí jen málokdo. O úmrtí jsem se dozvěděla právě před chvílí, je to velký smutek. Napsal mi úžasné písničky, třeba Král poutníků nebo Vážky, vždy to bylo s Jindřichem Brabcem, který dělal hudbu," řekla o něm zpěvačka Eva Pilarová.

"Poslechněte si třeba jen ten začátek písničky Vážky: „Vzbouření vážek průsvitných, visí nad hladinou, jak modrá síť, vzdálená jenom píď, nad hladinou línou, co nepozná příď“. Víte, že se to nějakou dobu nesmělo vysílat v rozhlase? Protože normalizátorům vadilo za socialismu i vzbouření vážek. Měla jsem ho moc ráda. A oba nás fascinoval New York," dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám